Italië: Vijfsterrenbeweging wil sleutelen aan NAVO

0
948

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo heeft een wetsvoorstel ingediend dat het engagement van Italië binnen de NAVO moet veranderen. Volgens de Vijfsterrenbeweging is er echter geen sprake van dat het land de alliantie verlaat. Italië is gezien haar locatie van groot strategisch belang voor de NAVO en huist meerdere Amerikaanse legerbasissen.

In 2008 werd een petitie, die draaide rond een herziening van de relaties tussen Rome en de NAVO, ondertekend door 600.000 mensen. Het feit dat de Italiaanse regering nooit rekening hield met die petitie, ligt de Vijfsterrenbeweging dwars. In haar wetsvoorstel eist de partij dan ook meer openheid en inspraak over de activiteiten van de NAVO in Italië. Een verandering van de mate waarin een lidstaat zich engageert, is iets wat in het NAVO-verdrag voorzien is.

Bij monde van parlementslid Manlio Di Stefano verzoekt de Vijfsterrenbeweging dat beslissingen over het gebruik van militaire basissen en het transport van wapens over het grondgebied voortaan worden goedgekeurd door het parlement en niet langer door de regering alleen. Volgens Di Stefano gaat het immers om belangrijke materie omdat de militaire activiteiten van de NAVO een potentieel gevaar opleveren voor het milieu en het welzijn van de Italiaanse bevolking. Daarnaast maakt Di Stefano ook gewag van de kernwapens die opgeslagen liggen in de luchtmachtbasissen van Aviano en Ghedi. Volgens het 35-jarige parlementslid vormen die een serieus gevaar en is het niet de bedoeling dat Italië wordt betrokken in de machtsperikelen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Italië is één van de stichtende leden van de NAVO en een belangrijke pion in de alliantie. Zo’n 12.000 Amerikaanse soldaten zijn er momenteel gestationeerd. De Vijfsterrenbeweging wil strengere controle op de activiteiten van de Amerikaanse basissen in Camp Darby (Pisa), Dal Molin (Vicenza) en Sigonella (Sicilië). Bij de militaire interventie in Libië stegen gevechtsvliegtuigen op vanuit onder meer Aviano en Sigonella.