Inlichtingendiensten tegen Trump?

0
1279

Gisteren stapte de veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn op. Daar vermeldden we al kort dat er maar liefst negen lekken van de inlichtingendiensten naar de pers waren. Dit lijkt te wijzen op bepaalde onderdelen die bezig zijn met het bestrijden van de Amerikaanse president.

Trump kan er alvast niet mee lachen. In enkele vlammende tweets laat hij zijn mening weten:

Ook de media die blijven berichten dat hij heeft samengewerkt met de Russen om Hillary Clinton (DEM) te verslaan tijdens de presidentsverkiezingen krijgen er van langs:

De Rusland-connectie wordt echter nergens hard gemaakt. Dat een toekomstige president (buitenlandse) contacten legt is op zich is ook niet vreemd. Het ontslag kwam er echter omdat Flynn niet alles correct had gemeld aan vicepresident Mike Pence (REP). ‘Press Secretary’ Sean Spicer (REP) had het daarbij over een “erosie van vertrouwen“.

Doelbewuste aanval?

Ondertussen steken geruchten de kop op dat Generaal Flynn doelbewust werd opgezocht door leden van de inlichtingendiensten die behoren tot het kamp van oud-president Barack Obama (DEM), onder meer Ben Rhodes wordt daarbij genoemd. Reden hiervoor is dat Flynn een uitgesproken tegenstander was van het akkoord met Iran.

De stroom aan lekken is opvallend. Het is normaal gezien zeldzaam dat journalisten de inhoud te horen krijgen van afgeluisterde gesprekken tussen burgers of ambtenaren.

Doorgaans worden namen van onderzochte ambtenaren zelf onherkenbaar gemaakt bij opgenomen gesprekken. Het feit dat dergelijke zaken nu wel vrij gelekt worden kan erop duidendat de Trump-administratie met een ernstig probleem zit. Devin Nunes, Republikeins voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten reageerde maandag dan ook hard: “Dit lijkt een georkestreerde aanval op Flynn en anderen in de regering“.

Flynn was een aantrekkelijk doelwit voor dergelijke aanval. Hij had al een stevige reputatie verworven als hervormer en uitgesproken criticus van de inlichtingendiensten toen hij werkte als directeur van de Defence Intelligence Agency (DIA) onder Obama. Met zijn plannen om de dienst te hervormen heeft hij veel vijanden gemaakt die nog een rekening te vereffenen hadden.

James Comey

Nu worden alle spotlichten op FBI-directeur James Comey gericht. Zijn diensten zullen nu klaarheid moeten scheppen. De Democraten willen vooral weten wat Flynn gezegd heeft tegen de Russische ambassadeur, Sergey Kislyak, en of Trump op de hoogte was. Zij focussen vooral op de mogelijke hulp van Moscou om Trump in het Witte Huis te krijgen.

De Republikeinen echter willen vooral meer weten over het afluisteren van Flynn, toen die nog gewoon een Amerikaans burger en de vele lekken vanuit de veiligheidsdiensten naar de pers.

Comey stond zelf nog niet zo lang geleden in de belangstelling toen hij een onderzoek naar Hillary Clinton bevolen had. Veel Democraten wijten hun smadelijke kiesnederlaag in november aan hem, omdat het laatste onderzoek pas enkele dagen voor de verkiezingen plaatsvond. Maar ook de Republikeinen waren ontevreden omdat hij toen geen klacht aanbevolen had, hoewel Clinton wel degelijk de wet had overtreden.

Vier maanden later mag de omstreden directeur alweer de kastanjes uit het vuur halen in een diepgaande crisis binnen de veiligheidsdiensten.