Fraudeonderzoek bij Le Pen, toch favoriet in peilingen

0
1559

Frankrijk is opnieuw in de ban van een politiek schandaal. Ditmaal opende het Franse parket een onderzoek naar twee medewerkers van Marine Le Pen, die ervan beschuldigd worden fictief werk verricht te hebben in het Europees Parlement. Le Pen zelf spreekt van een politiek geladen manoeuvre.

Volgens een rapport van het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF) streken twee medewerkers van Marine Le Pen 340.000 euro op in het Europees Parlement, terwijl ze er nooit echt werk verrichtten. Het gaat om lijfwacht Thierry Légie en medewerkerschef Catherine Griset. Beiden werden verhoord en achtenveertig uur lang aangehouden. Le Pen zelf ontkent de beschuldigingen en was verbaasd over het feit dat het parket een onderzoeksrechter plaatste op de zaak: “Waarom is het nodig om opnieuw een onderzoek te voeren? Dit is een leeg dossier.” Marine Le Pen opperde vervolgens dat het lopende onderzoek tegen haar medewerkers politiek gemotiveerd is: de Fransen kennen perfect het verschil tussen echte zaken en politiek gestamp, aldus de nationalistische Française.

Het Europees Parlement houdt sinds deze maand een deel van Le Pens wedde als Europarlementslid in omdat zij het geld weigert terug te storten. Volgens Marine Le Pen is er immers niets feitelijk in het dossier. “Ik heb daarvan alle bewijzen, die zal ik te gepasten tijde aanbrengen en bovendien overmaken aan het OLAF, dat een orgaan is van de Europese Commissie.”

De zaak waarin Marine Le Pen nu verwikkeld zit doet sterk denken aan de onfrisse geur die nu al een maand hangt rond François Fillon, de kandidaat voor Les Républicains. Marine Le Pen leidt nog steeds in de peilingen. Met meer dan 25 procent van de gepeilde stemmen is ze topfavoriet in de eerste ronde voor de Franse presidentsverkiezing die in april plaatsvinden. In de tweede en besilissende ronde zou zo wel verliezen tegen zowel Fillon als tegen de onafhankelijke en centrumlinkse Emmanuel Macron. Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe het gerechtelijk onderzoek haar populariteit zal beïnvloeden