Exit Flynn: Nationaal veiligheidsadviseur Trump stapt op

0
773

Michael Flynn stond de afgelopen dagen onder toenemende druk na onthullingen over gesprekken met een Russische functionaris. Flynn zou daarbij nog tijdens de regering van Obama hebben gesproken over de Amerikaanse sancties tegen Rusland die eenvoudig verlicht zouden worden onder Trump.

In een briefing heeft Flynn de vicepresident Mike Pence (REP) onvoldoende geïnformeerd en mogelijk zelfs opzettelijk misleid. In eerste instantie had Flynn aan de vicepresident gemeld dat hij niet gesproken had over de sancties met de Russische ambassadeur Sergey Kislyak via de telefoon. Deze boodschap werd door Pence doorgegeven aan de media in januari. Echter, een anonieme bron uit de overheid liet een transcript van het telefoongesprek tussen Flynn en Kislyak lekken waaruit bleek dat de sancties wel degelijk aan bod zijn gekomen.
Flynn zei nadien dat hij dat vergeten was. Pence kon dit echter helemaal niet smaken.

In zijn afscheidsbrief laat Flynn weten dat hij zich verontschuldigd heeft bij de president en vicepresident en dat ze zijn excuses aanvaard hebben. Hij sluit af dat hij groot vertrouwen blijft hebben in de president en dienst team en gelooft dat ze Amerika weer ‘great’ zullen maken. Hij wordt voorlopig opgevolgd door Josep Keith Kellogg jr. 

Gecompromitteerd

Het Ministerie van Justitie liet eerder nog weten aan het Witte Huis dat Flynn zou kunnen ‘gecompromitteerd’ zijn door de Russische geheime dienst. Het is het eerste ontslag in de regering van Trump.

Het verhaal kwam uit nadat maar liefst negen verschillende bronnen gelekt hadden aan de Washington Post dat de anti-Russische sancties wél vermeld werden in het gesprek van Flynn. Dit wijst erop dat er een kink in de kabel is tussen Trump en de veiligheidsdiensten. Trump kan dus maar beter op zijn tellen passen: als er iets is waarop men zijn regering kan ‘pakken’, zal men dat niet nalaten.

De Amerikaanse media smeren het schandaal breed open, wat te verwachten valt gezien de omvang. Het incident doet denken aan Obama (DEM) die in 2008 vooraleer hij president werd al gesproken had met Iran, hetgeen toen evenwel een stuk minder media-aandacht kreeg.

Trump zelf heeft voorlopig nog niet officieel gereageerd, en ook op Twitter blijft het stil over het schandaal. Wel kregen de nieuwe regeringsleden al een digitale welkomstschouderklopje deze ochtend.