Dewinter (VB) opnieuw op bezoek in Syrië

0
3831

Volgens het Syrische persagentschap SANA is federaal parlementslid voor het Vlaams Belang Filip Dewinter opnieuw op bezoek bij functionarissen van de Syrische overheid. Ditmaal zou Dewinter in Aleppo op een “fact finding mission” zijn. Twee jaar geleden was Dewinter op bezoek bij de Syrische president Bashar Assad. [Artikel is onderaan geüpdatet]

Dewinter zou op vrijdag 3 februari gezegd hebben tijdens het bezoek, dat de Europese overheden de verkeerde kant hebben gekozen in het conflict in Syrië, dat al aansleept sinds de Arabische Lente in 2011. Het Vlaams Belang-parlementslid werd met zijn delegatie ontvangen door de gouverneur van de provincie van Aleppo, Hussein Diyab. De delegatie zou donderdagnamiddag 2 februari zijn geland.

Dewinter zou op bezoek zijn om de situatie in Aleppo ter plekke te inspecteren, weg van het valse beeld dat sommige media schetsen over het Syrische conflict, aldus SANA. Op een foto van SANA is daarbij te zien hoe ook een cameraploeg van vermoedelijk de VRT aanwezig is.

Foto: SANA. Filip Dewinter samen met Syrische functionarissen. Rechts is een cameraploeg van vermoedelijk de VRT te bemerken.
Foto: SANA. Filip Dewinter samen met Syrische functionarissen. Rechts is een cameraploeg van vermoedelijk de VRT te bemerken.

Voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, liet ons weten dat het bezoek inderdaad een “fact finding mission” is en dat er duidelijk gecommuniceerd is naar de partijleiding.

In Dewinters bezoek zouden ook een aantal islamitische en christelijke clerici ontmoet zijn. De religieuze leiders zouden de delegatie van Dewinter hebben benadrukt dat Syrië steeds een land van meerdere religies is geweest en dat de terreur gepleegd door wahabitische groepen dit trachten te vernietigen. Wahabisme is een extreme strekking in de islam onder meer beoefend in Saudi-Arabië. De delegatie zou ook nog de universiteit van Aleppo bezocht hebben.

Geen nieuw debacle

Twee jaar geleden bezocht Filip Dewinter Damascus voor een onderhoud met de Syrische president Assad. Het bezoek was controversieel niet alleen omdat Assad wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar ook omdat Dewinter Assad in een tweet ophemelde. Hierdoor bracht Dewinter de jonge en nieuwe Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken in verlegenheid. Ditmaal zijn er duidelijke afspraken gemaakt omtrent het bezoek.

Nog afgelopen november bezocht Filip Dewinter samen met andere VB-parlementsleden een een niet gecommuniceerd organisaties die gelieerd zijn aan het Griekse uiterst rechtse Gouden Dageraad alwaar hij een toespraak hield. Het bezoek en de toespraak zorgden voor een kortstondige minicrisis in de Vlaams-nationalistische oppositiepartij toen Van Grieken zich “volledig” distantieerde van de handeling. Filip Dewinter bood uiteindelijk zijn excuses aan voor de verkeerde perceptie die zou zijn ontstaan door zijn bezoek.

Aleppo is sinds kort kort heroverd door de Syrische regeringstroepen.

UPDATE 07/02/’18 – 09u50: Zowel de VRT alsook Knack zijn mee gereisd naar Syrië met de delegatie van Filip Dewinter. Beide media hebben een interview afgelegd met Syrisch president Assad, die uithaalde naar de wettelijkheid van de Belgische F-16-missies tegen IS in het land.