Dewinter (VB) opnieuw op bezoek in Syrië

3
3889

Volgens het Syrische persagentschap SANA is federaal parlementslid voor het Vlaams Belang Filip Dewinter opnieuw op bezoek bij functionarissen van de Syrische overheid. Ditmaal zou Dewinter in Aleppo op een “fact finding mission” zijn. Twee jaar geleden was Dewinter op bezoek bij de Syrische president Bashar Assad. [Artikel is onderaan geüpdatet]

Dewinter zou op vrijdag 3 februari gezegd hebben tijdens het bezoek, dat de Europese overheden de verkeerde kant hebben gekozen in het conflict in Syrië, dat al aansleept sinds de Arabische Lente in 2011. Het Vlaams Belang-parlementslid werd met zijn delegatie ontvangen door de gouverneur van de provincie van Aleppo, Hussein Diyab. De delegatie zou donderdagnamiddag 2 februari zijn geland.

Dewinter zou op bezoek zijn om de situatie in Aleppo ter plekke te inspecteren, weg van het valse beeld dat sommige media schetsen over het Syrische conflict, aldus SANA. Op een foto van SANA is daarbij te zien hoe ook een cameraploeg van vermoedelijk de VRT aanwezig is.

Foto: SANA. Filip Dewinter samen met Syrische functionarissen. Rechts is een cameraploeg van vermoedelijk de VRT te bemerken.
Foto: SANA. Filip Dewinter samen met Syrische functionarissen. Rechts is een cameraploeg van vermoedelijk de VRT te bemerken.

Voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, liet ons weten dat het bezoek inderdaad een “fact finding mission” is en dat er duidelijk gecommuniceerd is naar de partijleiding.

In Dewinters bezoek zouden ook een aantal islamitische en christelijke clerici ontmoet zijn. De religieuze leiders zouden de delegatie van Dewinter hebben benadrukt dat Syrië steeds een land van meerdere religies is geweest en dat de terreur gepleegd door wahabitische groepen dit trachten te vernietigen. Wahabisme is een extreme strekking in de islam onder meer beoefend in Saudi-Arabië. De delegatie zou ook nog de universiteit van Aleppo bezocht hebben.

Geen nieuw debacle

Twee jaar geleden bezocht Filip Dewinter Damascus voor een onderhoud met de Syrische president Assad. Het bezoek was controversieel niet alleen omdat Assad wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar ook omdat Dewinter Assad in een tweet ophemelde. Hierdoor bracht Dewinter de jonge en nieuwe Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken in verlegenheid. Ditmaal zijn er duidelijke afspraken gemaakt omtrent het bezoek.

Nog afgelopen november bezocht Filip Dewinter samen met andere VB-parlementsleden een een niet gecommuniceerd organisaties die gelieerd zijn aan het Griekse uiterst rechtse Gouden Dageraad alwaar hij een toespraak hield. Het bezoek en de toespraak zorgden voor een kortstondige minicrisis in de Vlaams-nationalistische oppositiepartij toen Van Grieken zich “volledig” distantieerde van de handeling. Filip Dewinter bood uiteindelijk zijn excuses aan voor de verkeerde perceptie die zou zijn ontstaan door zijn bezoek.

Aleppo is sinds kort kort heroverd door de Syrische regeringstroepen.

UPDATE 07/02/’18 – 09u50: Zowel de VRT alsook Knack zijn mee gereisd naar Syrië met de delegatie van Filip Dewinter. Beide media hebben een interview afgelegd met Syrisch president Assad, die uithaalde naar de wettelijkheid van de Belgische F-16-missies tegen IS in het land.

3 REACTIES

 1. Het Midden-Oosten is voor ons Westerlingen ongrijpbaar en onbegrijpelijk. Geef dat nu toch eens toe. De beste bedoelingen, om van hieruit ginds orde op zaken te stellen, leiden daar tot de hel. Democratie en de universele rechten van de mens, zijn daar een belachelijke frivoliteit. Wie zijn wij om onze waarden en normen ginds te willen opleggen, terwijl we hier maar al te graag bereid zijn onze waarden ondergeschikt te maken aan deze van nieuwkomers uit deze landen. Een beetje consequentie graag. Probeer liever hier alvast op te komen voor onze democratie en veilige samenleving en overtuig nieuwkomers er van dat ze een goede keuze maakten, maar dat een samenleving zoals in het Midden-Oosten hier niet werkbaar is en de veiligheid in het gevaar brengt. Zich inschakelen in ons samenlevingsmodel biedt de beste kansen op sociale en economische promotie, stabiliteit en veiligheid.

  • Onze beste bedoelingen dienen daar enkel om onstabiliteit te creëren zodat het naar Amerikaans model van het industrieel militair complex goed kan draaien.
   Dit leit enkel tot promotie van schady politieke figuren, onstabiliteit en onveiligheid.
   Dus daar weg blijven lijkt mij alvast een stap in de goede richting.

 2. Meer dan tien jaar heeft de vuurrode staatszender vruchteloos geprobeerd om een debat met Assad te kunnen krijgen ,enkel door het toedoen van Filip de Winter zijn ze kunnen mee gaan .
  Als ik de huichelaar van der Maelen bezig zie keert mijn maag ,ook het feit dat de rode apostel geen greintje respect heeft voor de heer de Winter zegt genoeg over dit sujet.
  Nu het progressieve clubje rond Amnestie Internationaal ingeschakeld wordt om Assad van folterkamers martelingen ,en massale executies te beschuldigen is de tegenaanval van de leugen media op ramkoers , geruchten die niet gebaseerd zijn op feiten ,maar op ‘getuigenissen’ van enkele I.S. figuren te gek om los te lopen ,ik heb nooit A.I. horen fulmineren tegen de massale onthoofdingen ,folteringen ,en afgrijselijke executies gepleegd door I.S.
  en al Nusra ,duidelijk gekleurde verontwaardiging dus.
  De moderator kon het ook weer niet laten om de Winter enkele snaaien te geven omtrent het feit dat hij de z.g.n. ‘eeuwige opposant’ is een functie door zijn partij samen met super goeroe Geysels en de liberale Loge in gecreëerd en in stand gehouden ,volgens de aloude leuze -niet rood geen brood .
  Ik kan mezelf en niet meer toe bewegen naar de zichzelf benoemde “democratische” zenders te kijken ,het kan enkel mijn gezondheid schaden.