Charles Michel ontketent diplomatieke rel met Israël

2
1827

Het driedaagse bezoek van premier Charles Michel (MR) krijgt een diplomatiek staartje. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) is niet te spreken over het bezoek van Michel aan twee ngo’s die zich verzetten tegen de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Belgische ambassadeur werd op het matje geroepen.

Maandagavond 6 februari keurde de Knesset een wettekst goed die de vestiging van particuliere Joodse eigendommen op de Westelijke Jordaanoever legaliseert. Daags nadien had premier Michel een onderhoud met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu, die hem ontving in Jeruzalem. Michel benadrukte de goede relaties tussen Israël en België, maar haalde wel het Belgische standpunt aan rond de omstreden nederzettingen op de Westbank of Westelijke Jordaanoever.

België veroordeelt de nieuwe wet. Volgens premier Michel strookt die niet met de internationale rechtsregels ter zake en is het een stap achteruit in het vredesproces. Michel zei dat België ijvert voor dialoog tussen de Israëli’s en de Palestijnen en het haar goede relaties met beide partijen het uitgangspunt is van haar diplomatieke geplogenheden. Netanyahu kaartte op zijn beurt de Belgische financiering van enkele ngo’s in Israël aan. Volgens Netanyahu belemmeren die ngo’s de militaire operaties van het Israëlische leger en werken ze de belangen van de staat Israël tegen. Net zoals bij Brits premier Theresa May vroeg Netanyahu om de geldkraan richting de non-profitorganisaties dicht te draaien.

“Israël kijkt met bezorgdheid”

Woensdagochtend echter ontmoette premier Michel de vertegenwoordigers van twee ngo’s die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever. Het ging om Yehuda Shaul van Breaking the silence en Hagai El-Ad van B’Tselem. ‘Breaking the silence is een collectief van veteranen uit het Israëlische leger dat het dagelijkse leven in de door Israël bezette gebieden wil portretteren; B’Tselem is een conglomeraat van academici, advocaten en parlementsleden dat mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden documenteert. Beide vertegenwoordigers brieften premier Michel over hun activiteiten en gaven een stand van zaken mee over de Westelijke Jordaanoever. Bij de meeting met Shaul en El-Ad waren ook zes Israëlische parlementsleden op het appel.

Het onderhoud tussen premier Michel en de ngo’s kreeg vrijwel meteen een staartje. “Israël kijkt met bezorgdheid naar de ontmoeting van de Belgische premier Charles Michel met de leiders van Breaking the Silence en B’Tselem tijdens zijn verblijf in Israël” aldus het kabinet van premier Benjamin Netanyahu in een officiële mededeling. In de mededeling werd ook verwezen naar het geplande verhoor door het Belgische gerecht van ex-minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni (ex-Likoed, nu Hatnuah). België was van plan Livni bij een bezoek aan Brussel te arresteren en te verhoren in het kader van een onderzoek naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Ex-minister Livni annuleerde hierop haar bezoek aan de Belgische hoofdstad. Israël sprak toen bij monde van buitenlandwoordvoerder Emmanuel Nahshon over een “zielige mediastunt zonder enige wettelijke grond.

Netanyahu’s persmededeling maakt opnieuw gewag van de zaak-Livni: “In België circuleren nog steeds voorstellen van de procureur-generaal om Tzipi Livni en enkele Israëlische officieren te berechten. De Belgische overheid moet kiezen of het van koers verandert of een anti-Israëlische lijn blijft volgen. Premier Netanyahu beval de opmaak van een wetsvoorstel dat buitenlandse geldstromen moet voorkomen richting ngo’s die Israëlische soldaten schade toe berokkenen.

Belgisch ambassadeur op matje

Vandaag werd de Belgische ambassadeur in Tel Aviv, Olivier Belle, op het matje geroepen in Jeruzalem. Emmanuel Nahshon, woordvoerder van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, verklaarde achteraf dat ambassadeur Belle akte heeft genomen van de Israëlische besognes en ze heeft overgemaakt aan Brussel.

De Israëlische reprimande is niet de eerste diplomatieke misstap van Michel. In september was Charles Michel nog in New York en stak hij de draak met Donald Trump, vermoedelijk in de verwachting dat Hillary Clinton (DEM) de verkiezingen zou zinnen. Eind mei zal Michel Trump ontmoeten tijdens een NAVO-top in Brussel.

2 REACTIES

  1. Diplomatieke misstap van Michel??
    Opkomen voor correcte waarden en normen lijkt mij niet verkeerd, of mag dit niet als de tegenstander te veel vriendjes heeft?
    Geo-politiek is net een spelletje op de speelplaats waarbij de populaire kindjes altijd moeten winnen en al zeker niet onderuit gehaald mogen worden uit schrik voor economisch verlies nadat die de rest van hun vriendjes erbij halen.

  2. Israël veegt zijn voeten aan gelijk welke resolutie van de VN. Dat lijkt niet veel beroering te veroorzaken. De nederzettingspolitiek van Israël is nefast en te veroordelen. Maar ik ben de eerste om te erkennen dat het land in een uiterst vijandige omgeving tracht te overleven. Maar dit rechtvaardigt niet alles.