Politie vermijdt rellen tegen rechts studentenbal in Wenen

0
1155

Afgelopen vrijdag 3 februari vond voor de vijfde maal het Weense Akademikerball plaats in de Hofburg. Het door de nationaal-conservatieve FPÖ georganiseerde bal richt zich voornamelijk op de traditionele studentenverenigingen en zorgt jaarlijks voor grote linkse tegenbetogingen. In tegenstelling tot vorige jaren, bleef deze editie echter relatief rustig.

Naar jaarlijkse traditie is Wenen één weekend in het begin van februari een nagenoeg bezette stad. De reden hiervan is het jaarlijkse Akademikerball, de opvolger van het bal van de koepel van Weense studentenverenigingen (WKR). Het door de nationaalconservatieve FPÖ georganiseerde bal richt zich voornamelijk op de traditionele ‘kleurdragende’ studentenverenigingen uit heel Europa. De conservatieve en nationalistische identiteit van deze verenigingen kan in Wenen steevast op protest van politici en demonstraties en rellen rekenen vanwege extreemlinkse groeperingen.

Na de rellen van 2014 die Wenen omtoverden in een oorlogszone van demonstranten en ordepolitie, was ook dit jaar de Weense politie in staat van paraatheid. De Weense binnenstad, en in het bijzonder de zone rond de Hofburg werden afgesloten door meerdere politiecordons. De verhoogde inzet moest de ongeveer 3.000 demonstranten, ongeveer de helft van vorig jaar, strikt gescheiden houden van de balgasten. Afgezien van enkele kleinere vechtpartijen en spontane blokkades, bleef het voornamelijk rustig in de binnenstad.

Preventief optreden door Sobotka

De relatieve rust was voornamelijk te danken aan het kordate optreden van minister Wolfgang Sobotka (ÖVP), die meerdere betogingen verbood om de situatie beheersbaar te houden. De orde werd slechts kort verstoord door een voorval in de metrohalte Schottentor. Hier kwam het tot een korte confrontatie waarbij pepperspray gebruikt werd tussen een activist van de rechtse actiegroep ‘Identitaire Beweging Oostenrijk’ en enkele linkse activisten.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/