Assad steunt inreisverbod van Trump (opnieuw)

0
884

Nadat de VRT vorige week al de Syrische president Assad mocht interviewen, was het deze keer de beurt aan het Franse Europe 1 en TF1. Assad zei daarbij opnieuw dat de immigratieban van Trump de terroristen uit zijn land buitenhoudt.

Net zoals bij het interview met de VRT België kritiek kreeg, spaarde de Syrische president Frankrijk niet. Hij zegt dat Frankrijk “vanaf dag een de terroristen in Syrië steunt en zo rechtstreeks verantwoordelijk is voor de moordpartijen in Syrië“.

In Syrië wordt ook de Franse politiek gevolgd, en Assad wees er dan ook op dat president François Hollande (PS) onlangs heeft toegegeven de Franse politiek in Syrië fout was. Sommig gematigde rebellen bleken ordinaire terroristen. Presidentskandidaat Macron verdedigt intussen een meer genuanceerde lijn. De Syrische president wees er bovendien op dat de socialist Hollande zijn populariteitscijfers een povere 11% bedragen. Al wijst Europe 1 er op dat het volgens een andere peiling 21% zou zijn.

In het interview ontkende Assad ook dat er gemarteld wordt onder zijn regering. De getuigenissen zouden van de oppositie zijn en dus niet neutraal. “Wij martelen niet, dat is niet ons beleid. Waarom zouden we dat doen? Uit sadisme? Om informatie te bekomen? We hebben al alle informatie“.

Inreisverbod

Ook opvallend: in het interview werd ook gevraagd wat Assads mening is over het inreisverbod van Trump uit zeven risicolanden, waaronder zijn eigen Syrië. Daarvoor zei Assad begrip te hebben. “Het is een middel tegen de terroristen die willen infiltreren tussen de asielzoekers in het Westen. En dat is al gebeurd, in Europa, voornamelijk in Duitsland. Trump wil volgens mij die mensen tegenhouden, niet het Syrische volk“.

Het is niet de eerste maal dat Assad zich positief uitdrukt over Trump en zelfs niet de eerste maal dat Assad begripvol is voor de ban van Trump. Kort na de kiesoverwinning van Trump zei Assad nog dat Trump “een natuurlijke bondgenoot” is en eerder deze maand sprak Assad met Yahoo News over de migratieban van Trump.

Trump heeft zijn plannen omtrent Syrië nog niet officieel bekend gemaakt, maar hij heeft wel al informeel laten vallen dat hij de steun naar “de zogenaamde gematigde rebellen” zou durven doorknippen. Hij gaf ook al aan Poetin meer armslag te willen geven, een cruciale bondgenoot van Syrië, in de strijd tegen de rebellen. In hoeverre campagnetaal realiteit zal worden, valt nog af te wachten.

De journalisten konden de Syrische president naar eigen zeggen vrij bevragen en het resultaat hiervan wordt vanavond op televisie uitgezonden.