Allochtone anti-politieprotesten bij Parijs lopen uit de hand

1
2013

In Parijs zijn al enkele dagen hevige protesten en rellen aan de gang. Veelal allochtone jongeren komen daarbij op straat naar aanleiding van een vermeende verkrachting door een politieagent van een 22-jarige zwarte man nabij Parijs afgelopen 2 februari. Gisterennacht kwam 2.000 mensen bijeen voor een aanvankelijk rustige manifestatie die uit de hand liep: meerdere voertuigen werden in brand gestoken, gebouwen werden gevandaliseerd en de politie werd aangevallen met onder andere projectielen en vuurwerk.

Een Franse politieagent werd begin deze week in beschuldiging gesteld van verkrachting. Het slachtoffer, een zwarte man van 22, zou tijdens een weerspannige arrestatie in de Parijse buitenbuurt Aulnay-sous-Bois anaal zijn verkracht met een telescopische gummiknuppel of ‘matrak’. Drie andere agenten werden aangeklaagd voor mishandeling.

De agenten werden ontplooid in het kader van een anti-drugoperatie in de buurt. Volgens de agenten zou de arrestant, die bekend staat als ‘Theo’, verzet hebben geboden waardoor men pepperspray en een telescopische matrak moest gebruiken. Hierna zou Theo per ongeluk” gesodomiseerd zijn. Theo werd opgenomen in het ziekenhuis met een beschadigd rectum en beschuldigt de politie ervan hem verblind te hebben met pepperspray om vervolgens zijn broek af te trekken en hem te verkrachten met behulp van een wapenstok. Onder meer president François Hollande (PS) bracht al een bezoek aan Theo.

Justice pour Theo

Maar de inbeschuldigingstelling zorgde voor een golf van meerdere manifestaties in Aulnay-sous-Bois, dat veel inwoners met een migratieachtergrond kent. De betogers gebruiken de slogan “rechtvaardigheid voor Theo” en is te lezen op t-shirts, banners, plakkaten enzoverder.

Verschillende protesten zijn al uit de hand gelopen. Nadat in de avond en nacht van dinsdag 7 februari al onregelmatigheden werden vastgesteld met in brand gestoken vuilnisbakken en wagens, liep ook gisterennacht een manifestatie volledig uit de hand.

2.000 mensen verzamelden gisterenavond in Bobigny, naast Aulnay-sous-Bois, om tegen politiegeweld te manifesteren. Maar de betoging ontspoorde toen amokmakers projectielen gooiden naar de ordediensten waarop extra manschappen moesten worden ingezet, met anti-reluitrusting. Verschillende wagens werden in in brand gestoken waaronder een minibusje van de media. De politie moest zelfs tussenkomen om een kind te redden uit een brandend voertuig. Ook werden verschillende gebouwen hevig gevandaliseerd.

Banlieues

Aulnay-sous-Bois is een van de migrantendistricten waar langdurige en brutale rellen uitbraken in 2005 nadat allochtone jongeren in een achtervolging door de politie zich verstopten in een hoogspanningscabine en zichzelf elektrocuteerden. Dat ongeluk was de aanleiding van drie weken stedelijke chaos dat uitdeinde over gans het land tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen in brand gestoken.

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP, nu Les Républicains), riep de noodtoestand uit en kondigde aan dat hij de ‘banlieues‘ zou schoon maken met een hogedrukreiniger: “Dès demain, on va nettoyer au Kärcher la cité.” Het werd een uitspraak die Sarkozy zou gaan achtervolgen. Echter de banlieues, de sterk allochtone buitenwijken van Parijs en andere Franse steden, blijven een epicentrum van onrust, werkloosheid, criminaliteit en lage geschooldheid. Als dusdanig vormen ze een wederkerend probleem voor de (multiculturele) toekomst en samenleving van Frankrijk.

1 REACTIE