Amerikaanse senaat bevestigt Sessions als Minister van Justitie

0
868

De Amerikaanse Senaat heeft Jeff Sessions bevestigd als minister van Justitie. Sessions steunt Trump sinds het eerste uur en zou ook een goeie kennis zijn van Filip Dewinter (Vlaams Belang). De nieuwe Justitieminister is erg populair in zijn eigen staat Alabama. Hij won er elke verkiezing met niet minder dan 59% van de stemmen en in 2014 durfde niemand zelfs de handschoen tegen hem op te nemen.

Sessions is een ‘hardliner’ op het vlak van migratie. Bijna elke immigratiewet die in de Senaat passeerde werd door hem afgekeurd. In 2015 schreef hij een opiniestuk in de Washington Post waar hij van leer trekt tegen zelfs legale immigratie omdat die de lonen naar beneden jaagt volgens de senior (°1946). Hij wordt dus een belangrijke steunpilaar voor Trump die graag de massamigratie naar Amerika wil indijken. Te vermoeden valt dat de weerstand rond het inreisverbod uit gevaarlijke landen zal aangepakt worden.

De benoeming van Sessions had heel wat voeten in de aarde. De Democraten lijken elke nominatie van Trump te willen saboteren, bijvoorbeeld door te ‘filibusteren‘. De goedkeuringen verlopen dan ook erg traag, tot ergernis van de nieuwe president.

“Fauxcahontas”

De benoeming werd gestemd met tweeenvijftig senatoren voor en zevenenveertig tegen. Opvallend deze keer was dat Elizabeth Warren (DEM) de mond gesnoerd werd in de Senaat.

Warren was een brief uit 1986 van Coretta Scott King, vrouw van Martin Luther King, aan het voorlezen. Hierbij beschuldigde ze Sessions ervan om tegen de burgerrechten van Afro-Amerikanen te hebben gestreden. Opvallend want later heeft mevrouw King afstand genomen van haar mening en in 2000 bedankte ze Sessions uitdrukkelijk bij de inhuldiging van de Rosa Parks bibliotheek. Rosa Parks was een zwarte burgerrechtenactiviste die op een buszitplaats voorbehouden voor blanken ging zitten uit protest tegen segregatie in de jaren ’50.

De beschuldigingen tegen Sessions ging de Senaat te ver en er werd gestemd dat Warren moest zwijgen op basis van ‘Rule XIV‘, die bepaalt dat je een collega-senator niet mag belasteren. Het is niet de eerste keer dan Elizabeth Warren in opspraak komt. In het verleden beriep ze zich op haar ‘native-american’ (Indiaanse) afkomst omdat ze een groot-groot-groot-grootmoeder zou hebben die in de achttiende eeuw als Cherokee geboren zou zijn. Maar dat werd nooit bewezen.

Het vermeende 1/32ste deel Cherokeebloed heeft er wel voor gezorgd dat ze als lid van een minderheidsgroep geregistreerd stond bij haar universiteit via de ‘One-drop Rule‘. Sommige Republikeinen noemen haar dan ook smalend Pocahontas of Fauxcahontas.