Aanhoudende protesten in Roemeense steden tegen corruptie

0
826

Nog steeds protesteren sinds het begin van de maand in de Roemeense hoofdstad Boekarest duizenden mensen aan het regeringsgebouw. Ondanks maatregelen en het terugkrabbelen van de paarse regering om de massa’s te sussen, blijven de betogers naar eigen zeggen doorgaan tot de voltallige regering ontslag neemt. Die regering beschermt volgens de betogers corruptie.

‘Nooddecreet’

Naast de hoofdstad waren recent ook de centraal gelegen steden Brasov, Sibiu en het westers gelegen Timisoara het decor van betogingen. Reden voor de massale protestbeweging is de poging van de regering enkele weken geleden om de anticorruptiewetgeving te versoepelen. Het ‘nooddecreet’ dat de Roemeense regering wilde doorvoeren, hield in dat ambtsmisbruik enkel strafrechtelijk vervolgd kon worden als het gefraudeerde bedrag hoger was dan 200.000 lei (ong. 45.000 euro).

Dat dergelijke frauduleuze praktijken pas bestraft zouden worden wanneer het over meer dan 45.000 euro gaat, schoot in het verkeerde keelgat bij heel veel van de Roemenen. De maatregel, die eigenlijk formeel tot doel had het cellentekort in het land tegen te gaan, is volgens hen een manier om corruptie een hand boven het hoofd te houden.

Maatregelen van de regering

In een poging om de situatie onder controle te krijgen, trok de regering het beruchte decreet al twee weken geleden in. De architect van het decreet, Justitieminister en sociaaldemocraat Florin Iordache, diende ook zijn ontslag in. De benoeming van zijn opvolger, de rechter Tudorel Toader, heeft tot nu toe echter weinig effect op de ontevredenheid van de Roemeense burgers. Overigens verklaarde premier Sorin Grindeanu al dat zijn regering een aangepaste wet zal voorstellen. Ook is hij van mening dat de bevolking door slechte communicatie de precieze inhoud van het decreet niet goed begrijpt. De oppositie roept de regering op om af te treden.

Zowel Bulgarije als Roemenië staan bekend om hun hoge niveau’s van corruptie. Toch heeft Roemenië volgens de Europese Commissie een aantal stappen vooruit genomen onder de etnisch Duitse president Klaus Johannis.