Het Syrisch leger heeft ten Westen van Damascus de Wadi Barada-regio
terug kunnen innemen. Er is namelijk een akkoord bereikt over een terugtrekking van Jabhat Fateh al-Sham, voorheen Al-Nusra, naar Idlib. De Wadi-Barada-regio is van essentieel belang voor de watertoevoer van Damascus, dat al weken grote watertekorten had.

In Idlib is sinds vorige week een strijd tussen de rebellen los gebarsten. Doordat Jaish al-Mujahedin (een fractie van het Vrij Syrisch Leger) niet betrokken is in gevechten met de Syrische regering door de lopende wapenstilstand heeft Al-Nusra een aanval ingezet op Jaish al-Mujahedin. Dit teneinde Al-Nusra’s relatieve machtspositie niet verkleind te zien worden tussen de vele rebellenfacties. Nu kunnen de Al-Nusra-troepen uit de Wadi Barad-regio als versterking worden ingezet in de onderlinge rebellenstrijd in Idlib.

Voor de burgerbevolking van Damascus, naar schatting 5 tot 6 miljoen inwoners, is dat goed nieuws. In de Wadi Barada-regio ligt ongeveer 50 procent van de waterbevoorrading naar de stad. Deze werd door Al-Nusra eind december afgesloten. Er is in Damascus nog steeds een tekort aan aardgas, voedsel en water. Dit laatste kan, eens de herstellingen aan de opgeblazen waterleidingen voltooid zijn, deels verholpen worden.

Al-Bab

Ondertussen worden er rond Al-Bab ook vorderingen gemaakt op Islamitische staat. De elitetroepen van de Syrische overheid, de ‘Tiger Forces‘, hebben dorpen en heuvels rondom Al-Bab nu in handen. Volgens Al-Masdar News (pro-Assad) zou het Turks leger dat ook al aan een offensief begonnen in de regio tegen Islamitische Staat, na verliezen hebben besloten de inname van de stad over te laten aan het Syrisch leger. De Turkse overheid heeft dit ontkend.

In het rood zien we de posities van het Syrische leger, groen en geel stellen de legers voor van Turkije en rebellen die ook tegen IS strijden en in het zwart zien we de IS-aanwezigheid in de regio.