Het Gelijkekansencentrum UNIA laat weten dat er nog nooit zoveel” uitingen van haat op sociale media zijn geplaatst als vorig jaar. Men zegt 365 klachten over racisme van over het hele internet te hebben ontvangen.

De aanleiding voor de noodkreet zijn een aantal haatboodschappen op Facebook over de dood van een Belgische Turk, Kerim Akyil, bij de recente aanslag in Istanboel. UNIA spreekt over “een stortvloed aan haatreacties”. VTM lijst er een aantal van de ergste op.

UNIA roept op om in te gaan tegen dergelijke haatreacties en een tegensignaal te sturen op sociale media, bijvoorbeeld door zo’n posts uitdrukkelijk af te keuren. Verder roept UNIA Facebook op om “haatpraat” zo snel mogelijk te verwijderen en is UNIA ook in gesprek met andere internetgiganten om dit fenomeen te bestrijden.

Radicaal-islamitische reacties

Minder media-aandacht werd besteed aan Facebookgebruikers met een radicaalislamitische achtergrond die in de aanfluitingen van hun godsdienst voldoende reden zien voor moord en doodslag. Nochtans zijn die ook te vinden op het net. Bij de wansmakelijke reacties is heel wat tevredenheid en leedvermaak te vinden over de aanslag van Istanboel en de dood van de mensen in de nachtclub.

Gevraagd of UNIA ook hier iets rond wil ondernemen, zei Bram Sebrechts, woordvoerder van UNIA: “Haat verspreiden is haat verspreiden, de wetgeving is daar duidelijk over ongeacht de achtergrond van de haatprediker. Na de storm vandaag bekijken we mogelijke stappen.”

10 REACTIES

  1. Het artikel op vtm (en andere media) gaan over de stortvloed van wansmakelijke reacties zonder onderscheid, nergens in de video word vermeld dat het enkel over vlamingen zou gaan. Doordat de auteur een onderscheid maakt in zijn artikel aangezien hij een speciaal alinea met grote titel spendeert aan de radicaal-moslims, ontstaat de indruk dat het bovenste deel over de vlaamse reacties gaat. Daar plaatst hij als hoeveelheid “een aantal”. Minimaliseren?

    Er word pas “wansmakelijke reacties” gezegd door de auteur wanneer het over de Marokkaanse reacties gaan, zijn de vlaamse reacties minder wansmakelijk dan?
    Als ik dit artikel lees kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat de auteur eigenlijk de vlaamse reacties wil vergoelijken met te wijzen naar de reacties vanuit radicaal-islamitische hoek. Het woord “vlamingen” gebruikt hij zelfs niet één keer. Onwil om dit probleem ook in eigen rangen te erkennen en het als radicalisme aan te duiden? De foto toont enkel de Marokkaanse reacties. Geen link naar de vlaamse reacties, enkel naar een verzameling van Marokkaanse reacties.

  2. Als je bedenkt wat we vanuit islamitische hoek allemaal over ons heen krijgen aan aanslagen, verkrachtingen, criminaliteit, minachting voor onze tradities (sinterklaas, kerststalletjes), dan vind ik dat de Vlaming al bij al nog braaf blijft. Een aantal overjaarse pubers die persé stoer willen doen op facebook en consoorten zullen er altijd wel zijn. En wat Bram Sebrechts, woordvoerder van UNIA, betreft: “Haat verspreiden is haat verspreiden, de wetgeving is daar duidelijk over ongeacht de achtergrond van de haatprediker.” Moet u dan de Koran niet verbieden, meneer Sebrechts? Of is “Ik zal terreur zaaien in het hart van de ongelovigen, slaat hen het hoofd af en verminkt hen in alle ledematen [8:12]” volgens u geen haat verspreiden?

  3. Wedden dat we hier in de reguliere media nooit iets van zullen horen en dat de heilige unia hier nooit iets mee zal doen? Zijn die accounts al afgesloten? Ik denk het niet. Als we terug naar een verdraagzame, geïntegreerde maatschappij willen gaan zal er van de kant van de Islam echt een veel grotere stap moeten komen.