Trumps vluchtelingenban bedolven onder kritiek

0
2021

Trump domineerde dit weekend opnieuw de journaals met de aankondiging van strenge controles op migranten en een vluchtelingenban. Dit zou de instroom van terroristen moeten controleren.

In de campagne verwees Trump meermaals naar zijn voornemen om ‘extreme vetting’ te installeren voor nieuwkomers om zo nieuwe mogelijke daden van terreur op voorhand tegen te gaan. Met het besluit van de regering lijkt Trump daar nu zeer snel werk van te maken.

Naar eigen zeggen is dit bedoeld is om een nieuwe procedure uit te werken voor mensen uit bepaalde risicogebieden. Daarom wordt een tijdelijk opschorting uitgesproken voor reizen van mensen uit die gebieden. De landen die getroffen worden door de maatregel zijn zeven landen in het Midden-Oosten die in het verleden door het congres en de vorige regering werden aangeduid als mogelijke risico voor de nationale veiligheid. Normaal gezien wordt binnen negentig dagen een systeem uitgebouwd om degelijke controles te kunnen realiseren. De integrale tekst kan u hier nalezen. Trump zelf verdedigde zijn beslissing nogmaals op Twitter.

De presidenten van Amerika heeft al sinds van Jimmy Carter (DEM) van Trumps bevoegdheid over immigratie gebruik gemaakt.

Door heel veel mensen, politici, media en Hollywood werd fors gereageerd op de beslissing. Ook uit eigen partijkringen werd negatief gereageerd onder meer door voormalig presidentskandidaat John McCain (REP) en senator Lindsey Graham (REP).

Er verscheen al snel het bericht dat de geselecteerde landen gekozen zijn omdat Trump er geen zakenbelangen heeft. Deze invalshoek valt evenwel te betwijfelen, aangezien de lijst zoals eerder gezegd gebaseerd is op het werk van de inlichtingendiensten nog voor Trump zelf kandidaat was.

Trumps ban niet zonder precedenten

De VS kennen een wetgeving, de Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015 die reizen naar de VS regelt. Die werd aangepast in de vorige legislatuur onder Obama om nationale veiligheid te versterken. Er werd een lijst van landen met restricties opgemaakt in 2015 door het Congres en in 2016 uitgebreid door Obama. Opvallend is ook de gelijkaardige wet ondertekend door Obama om migranten uit Venezuela tegen te houden. Verschillende landen uit het Midden-Oosten kennen een gelijkaardig verbod voor mensen met een Israëlisch paspoort. Nochtans lijkt de terreurdreiging van Israëlische staatsburgers veel minder groot, deze beslissing is dan ook eerder politiek-diplomatisch gemotiveerd.

Deze bans konden toen op veel minder mediabelangstelling rekenen. Volgens analisten, onder meer op Radio 1 deze ochtend, heeft een en ander heeft dan ook te maken met de aandacht die Trump zelf gaf aan de ban, ook al tijdens de campagne en zijn politiek-ideologische positie.

De juridische kant van de zaak zal belangrijk punt van discussie zal worden.
Voor- en tegenstanders zijn hierover verdeeld. Zo is er een juridisch debat tussen Andrew McCarthy van National Review en David J Brier van het Cato Institute. Naast het debat over discriminatie lijkt het ook dat de beslissing beter uitgewerkt en geïmplementeerd diende te worden om duidelijkheid te verschaffen omtrent de maatregel. Zo kon het probleem voor Iraakse vertalers in dienst van het Amerikaans leger al eerder opgelost worden. Het is ook maar de vraag waarom Saoedi-Arabië, Egypte, Pakistan en zeer onstabiele Afghanistan zich hebben kunnen onttrekken aan de maatregel.

Beperkte impact in absolute cijfers

Wat hinder of werkbaarheid betreft is de impact in werkelijke cijfers van het besluit toch redelijk beperkt. Toen het besluit van Trump werd ondertekend waren er die dag 325.000 mensen die Amerika binnenkwamen. Slechts 109 mensen werden door de maatregel opgehouden.

De maatregel is geen “ban op moslims” waar media in het verleden al veel over spraken. Geen van de tien grootste islamitische landen is betrokken bij de ban en in totaal blijven zevenenveertig islamitische landen niet getroffen. Het is dus geen maatregel gemaakt op basis van geloof, hoewel de regering van Trump eerder communiceerde dat christelijke vluchtelingen uit het Midden-Oosten voorrang zouden gaan krijgen.

Als de periode van de tijdelijke ban voorbij is, wil Trump het aantal migranten die binnengelaten kunnen worden, vastleggen op 50.000 mensen per jaar. Dat is ongeveer het cijfer waar de Obamaregering in 2011 en 2012 aan zat. Dit voor de asielcrisis weliswaar.

De risicogebieden

De zeven landen die geraakt worden kennen conflicten en/of een overheid die moeilijk kan controleren of would-be terroristen plannen hebben om jihadistische aanslagen te gaan plegen. In het geval van Iran, heeft dit land een eerder uitgesproken negatieve politiek ten aanzien van de VS. De verhoudingen tussen Iran en de VS zijn wel verbeterd sinds de nucleaire deal die Obama sloot met het sjiitische land. Wat betreft Somalië heeft de VS een aantal recente veiligheidsincidenten moeten verwerken waaronder een terreuraanval met messen.

Om terroristen op te volgen is er hulp nodig van de lokale overheden. Dit werd recent geïllustreerd door Turkije dat België waarschuwde voor El Bakraoui, maar waar vanuit Belgische kant laat op werd gereageerd, met de gekende mogelijke gevolgen. Volgens de Trump-regering wil deze hier nu op anticiperen, nu het aantal islamistische plannen om aanslagen te plegen in stijgende lijn zijn.

Veel politici en opiniemakers zeggen dat dergelijke beslissingen in de kaart spelen van de extremisten. Het is duidelijk dat de maatregel slechte reclame kan zijn bij bepaalde bevolkingsgroepen zoals jongeren uit Iran die sinds de deal met de VS relatief pro-Westers zijn. Maar het onopzettelijk bombarderen van burgerdoelwitten heeft waarschijnlijk een grotere en blijvendere impact op het draagvlag van terreurgroepen.

Contrast

In sterk contrast met de maatregel van Trump is het noordelijke buurland Canada. Daar heeft de linksprogressieve premier Justin Trudeau verkondigt de opvanginspanningen van het Noord-Amerikaanse land te willen opdrijven.

Toch lijkt Canada niet te ontsnappen aan terrorisme.  Eerder vandaag werd een aanslag op een moskee gepleegd, waarbij minstens 6 doden vielen.

ADVERTENTIE