In Zwitserland is ophef ontstaan omwille van de vele vakanties van Eritrese vluchtelingen in hun thuisland. Het Zwitserse verbod op ‘thuisvakanties’ door erkende vluchtelingen zou omzeild worden door tussenstops in Soedan of met de hulp van de Eritrese ambassade. De Zwitserse overheid tast in het duister over de omvang van het probleem.

Zwitserland is het land bij uitstek voor vluchtelingen uit Eritrea. Anno 2017 leven zo’n twintigduizend Eritreeërs in Zwitserland, de grootste Eritrese gemeenschap in Europa. Nadat de Zwitserse overheid het vluchten voor de verplichte legerdienst als gegronde reden voor asiel accepteerde, steeg het aantal vluchtelingen naar Zwitserland met een factor honderd. Recente ontdekkingen van de Basler Zeitung die bij de rechtse Schweizerische Volkspartei (SVP) belandden, kaarten echter de vakantieproblematiek aan. Tussen 2010 en 2014 zouden zo’n 15.000 toelatingen voor buitenlandse vakanties toegekend zijn aan Eritrese vluchtelingen. Ondanks het verbod op ‘thuisvakanties’ zijn er sterke aanwijzingen dat het hierbij gaat om reizen naar Eritrea via tussenstops in Ethiopië of Soedan.

“De thuisreizigers beschikken bij hun reis evenwel over Eritrese papieren die ze bij hun asielaanvraag schijnbaar niet konden voorleggen.”

De ontdekkingen van de krant komen zwaar aan in Zwitserland. Het federale Migratiecomité beklemtoont dat het gaat om vluchtelingen die het geweld en de dictatuur in de regio ontvlucht zijn. De thuisreizigers beschikken bij hun reis evenwel over Eritrese papieren die ze bij hun asielaanvraag schijnbaar niet konden voorleggen. Ook zijn er aanwijzingen dat het Eritrese consulaat in Zwitserland niet enkel belastingen int voor Eritrea, maar de vluchtelingen ook van papieren voorziet voor hun reis. Het consulaat is de enige instelling die visa en papieren voor Eritrea kan verstrekken. Jaarlijks worden zo’n twintig verdachte gevallen onderzocht, waarbij slechts zes keer een asielstatuut werd ingetrokken. Pittig detail hierbij is dat vier op vijf vluchtelingen uit Eritrea beroep doen op één of meerdere uitkeringen.

ADVERTENTIE