De Duitse Bondskanselier Angela Merkel krijgt een gezamenlijk eredoctoraat van de Universiteit van Gent en de KU van Leuven. N-VA reageerde lauw positief bij monde van Bart De Wever, hoewel hijzelf niet aanwezig was. Vlaams Belang daarentegen is ten stelligste tegen de uitreiking en organiseerde een spandoekactie tegen de eretitel voor Merkel.

De KUL en UGent hebben op donderdag 12 januari de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezamenlijk geëerd met een eredoctoraat. Voor rectoren Rik Torfs (KUL) en Anne De Paepe (UGent) verdient de Duitse politica dit “vanwege haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden“.

Vlaams Belang haalt fel uit naar Merkel en N-VA

In een persmededeling van Vlaams Belang is te lezen dat met het eredoctoraat voor Merkel “een van de pyromanen beloond wordt die verantwoordelijk zijn voor de brand in Europa.” Om dit kracht bij te zetten organiseerde het Belang donderdagnamiddag 12 januari een spandoekactie met fluitconcert. Ook liet de partij haar gereserveerde stoeltjes op de uitreiking leeg als stil protest.

Publiée par Tom Van Grieken sur jeudi 12 janvier 2017

 

Bart De Wever (N-VA) reageerde woensdag 11 januari op Radio 1 lauw positief op de uitreiking. Hij was niet aanwezig op de uitreiking (in tegenstelling tot zijn partijgenoot minister-president Geert Bourgeois), maar zei wel dat Angela Merkel een schouderklopje verdiende om haar fouten toe te geven. Het opengrenzenbeleid, gekenmerkt door de beroemde/beruchte uitspraak “Wir schaffen das“, is nu gedraaid en Merkel is hierdoor op de lijn van het N-VA-programma gekomen, aldus Bart De Wever. De N-VA-voorzitter illustreerde dit door te wijzen op Merkels recente adaptatie van pushbacks (het terugsturen van vluchtelingen) en het strikt uitvoeren van de Dublinakkoorden.

Maar Tom Van Grieken (Vlaams Belang) is hier niet mee akkoord. De Vlaams Belang-voorzitter geeft toe dat Merkel een aanpassing heeft doorgevoerd maar “je geeft een spijtoptant toch ook geen prijsuitreiking?” De VB-voorzitter verwijt de N-VA daarbij “bochtenwerk” omdat de N-VA in het verleden wel uitgesproken kritiek had op Merkel. Verder stelt Van Grieken dat Merkel een ondemocratische leider is. Merkel haar partij (CDU/CSU) haalde in de laatste peilingen een lichte winst, maar volgens Van Grieken is Merkel ondemocratisch omdat ze haar beleid en de gevolgen ervan dwangmatig oplegde aan de andere EU-lidstaten.