Vlaams Belang Antwerpen stelt haar nieuwe campagne voor: “Antwerpen blijft van ons!” klinkt het fel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 start het Vlaams Belang een campagne om zich te profileren als outsider tussen het ‘linkse blok’ en de meerderheid. Ze geven hierbij aan dat ze graag op de wip willen zitten na de verkiezingen. Filip Dewinter wil “meewerken aan een meerderheid als het kan, vanuit de oppositie omdat het moet”

De slogan ‘Antwerpen blijft van ons’ is gericht tegen de oprukkende islamisering. Op de affiche staan dikke rode strepen op de halve maan van een minaret. De veiligheidsproblemen, de financiële malaise van de grootsteden… allemaal symptomen van de islamisering en de grote influx van moslims in de stad, aldus Filip Dewinter.

Het Belang stelde drie ‘nieuwe’ gezichten voor om de lijst in Antwerpen te bemannen: Sam Van Rooy, lokale woordvoerder voor het Belang, is (mede)auteur van een aantal Euro- en islamkritische boeken. Isabelle Huysmans (die ook actief is bij de Vlaams Belang Jongeren) zal hem vergezellen. Ook veteraan Freddy Van Gaever verkast naar Antwerpen. Hij is momenteel voorzitter van het seniorenforum binnen het VB en is bekend als voormalig CEO van de Vlaamse luchtvaartmaatschappij. Van Gaever schreef verschillende boeken bij de uitgeverij van het Vlaams Belang: Uitgeverij Egmont.

Naast de nieuwe gezichten op de lijst in Antwerpen zullen ook de bekendere Gerolf Annemans, Jan Penris en Bruno Valkeniers blijven deel uitmaken van de ploeg. Valkeniers werd eind vorig jaar nog verkozen als bestuurslid bij de Vlaamse Volksbeweging, een Vlaams-nationale drukkingsgroep.

Christelijke affiche

Op de affiche staat de kathedraal van Antwerpen met bovenop het christelijk kruisteken. Dit moet symbool staan voor de Europese waarden en cultuur. Het Vlaams Belang wil dat er een “cultureel offensief” komt tegen de oprukkende islam. Het expliciet gebruik van een kruis is ietwat opvallend. Het Vlaams Belang heeft zich in het verleden veelal uitdrukkelijk niet-confessioneel en seculier opgesteld. Toch is het niet de eerste keer dat het Belang flirt met christelijke symboliek. De partij lijkt dit vaker te willen doen in de toekomst. Zo postte het onlangs een Kerstscène met de Bijbelse figuren Christus, Maria en Jozef op Facebook.

Via het expliciete gebruik van de Kathedraal van Antwerpen wil men een aantal maatregelen introduceren zoals het terugdringen van het aantal moskeeën in de stad, een halaltaks, het stoppen van ritueel slachten en een immigratiestop naar de stad invoeren (door opnieuw de Wet Gol te laten gelden). Volgens Filip Dewinter collaboreert Bart De Wever met de islam, hoewel hij privaat dezelfde analyse zou delen als het Vlaams Belang. “Allah is groot, en De Wever is zijn profeet in Antwerpen” aldus een beschuldigende Dewinter. Het ontbreekt hem aan politieke moed, volgens het VB-kopstuk. Opmerkelijk is wel dat het Vlaams Belang de veiligheidsmaatregelen die zijn genomen door de burgemeester van de stad steunt.

Allah is groot, en De Wever is zijn profeet in Antwerpen

Deuken?

Het valt nog af te wachten of het VB met dit programma deuken zal kunnen slaan in de almacht van Bart De Wever (N-VA) in de Scheldestad. Eerder vorig jaar verhuisde Kris Peeters nog naar Antwerpen in de hoop CD&V een gezicht te geven waarrond kiezers in Antwerpen zich kunnen verzamelen. Bij Open Vld is het nog niet duidelijk wie de Antwerpse lijst zal gaan trekken, nadat eerder staatssecretaris Philippe De Backer niet bijzonder enthousiast bleek te zijn voor de functie.

3 REACTIES

  1. Ik ben er niet op tegen dat VB zich religieuzer zou opstellen. Wel jammer dat de Katholieke kerk, die eigenlijk onze grootste bondgenoot had moeten zijn, een politiek correcte Dhimmi-kerk geworden is, die haar geloofsgenoten in het Midden-Oosten in de steek laat en voor een open-grenzenpolitiek pleit.

  2. Ik vraag mij af wat de bedoeling is van het expliciete gebruik van zogenaamde “christelijke” symbolen in de volgende kiescampagne van het Vlaams Belang . Of het nu gaat om de griezelige iSSlam of om de viezeriken die niet met hun poten van kleine kinderen kunnen blijven maakt mijns inziens geen enkel verschil . Religie is iets privé wat ieder voor zich moet beslissen zonder er andere mensen mee lastig te vallen . Ik heb gewoon geen zin om me de les te laten spellen door een bende labbekakken die dwepen met iets waarvan het bestaan tot nog toe nooit is bewezen en ook nooit zal bewezen worden en bovendien iets wat nog nooit iets gedaan heeft voor de mensheid dat de moeite waard is.