De bouw van het Eurostadion, dat is een gepland voetbalstadion waar onder meer het Brusselse Anderlecht maar ook de Rode Duivels zouden gaan spelen, heeft een nieuw obstakel. De Brusselse randgemeente Vilvoorde dient een bezwaarschrift in tegen het project. Dit omwille van grote zorgen rond de leefbaarheid en het verkeer.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) stelt zeer zeker te zijn dat het plan voor verkeersoverlast zal zorgen eens afgerond. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de grote parking die aan 10.000 wagens een plek zal geven. Bonte vreest voor stilstand op de Brusselse Ring omdat het project veel meer beslaat dan een stadion maar ook heel wat nevenactiviteiten zoals kantoren, horeca, dienstenbedrijven…

De burgemeester wil extra economische activiteit verwelkomen, maar zegt dat het niet de bedoeling kan zijn dat deze extra bedrijvigheid nagenoeg onbereikbaar zal zijn. Het Eurostadion zelf is geen probleem an sich voor de burgervader, maar wel de locatie ervan. Ook moet een gezonde ruimtelijke scheiding tussen Brussel en Vlaanderen in het achterhoofd gehouden worden aldus nog Bonte.

Niet alleen Vilvoorde tegen Eurostadion

Vilvoorde staat niet alleen in haar protest. De regio kent burgercomités die verwikkeld zijn in een strijd tegen de komst van het stadion. Eerder diende ook al randgemeente Wemmel een bezwaarschrift in. Maar ook heel wat Vlaams-nationalisten zijn tegen het project. Het voetbalstadion is een project van de Stad Brussel, maar zou gebouwd worden op Parking C en dat is grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. Ook zou het Eurostadion administratiecentra huizen van de Brusselse stad.

Voor TAK (Taal Aktiekomitee) en de VVB (Vlaamse Volksbeweging) zijn die plannen “onaanvaardbaar” en een stap richting een breder Franstalig ‘plan B’: een politiek-territoriale strategie om Vlaanderen te benadelen. Eind 2015 nog organiseerden deze organisaties een betoging tegen het nieuwe voetbalpaleis.