In Lembeek bij Halle zijn gisterenavond 20 personen opgepakt na een massale vechtpartij. Een honderdtal allochtone jongeren uit Brussel zouden met de trein zijn afgezakt Lembeek om er te vechten. Het blijkt nu te gaan om twee groepen die vorige week ook al kwamen vechten in Halle.

Bij het ter plaatse komen van de politie, zette de menigte het op een lopen. Desondanks konden nog een twintigtal mensen worden aangehouden voor identificatie. Of er beschadigingen werden aangebracht is niet duidelijk. Ooggetuigen spraken van vlindermessen, boksbeugels, maar de politie heeft geen wapens kunnen aantreffen.

Volgens de politie zouden dertig tot veertig jongeren vanuit Brussel zijn afgezakt en ging het om twee groepen die hadden afgesproken om tot een treffen te komen. Niemand van de betrokkenen dienden een klacht in, wat mogelijk kan wijzen op bendes en de bijhorende zwijgplicht.

Een getuige zat met de vechtersgroepen op de trein. De jongeren zouden zijn opgestapt rond kwart van vijf gisterenavond in Halle en met tussen de 100 en 150 geweest zijn. Een andere getuige, die later op de trein in de omgekeerde richting zat, was getuige van een honderdtal jongeren van allochtone afkomst die terugkeerden. Velen waren bebloed en er werden brandblussers losgerukt en rond gegooid. Op basis van een bijkomende getuigenis kon SCEPTR het bovenstaande bevestigen: J.D. was in de wagen toen ze zag hoe twee groepjes van 30-35 gekleurde jongeren van rond de 17-18 jaar elkaar te lijf gingen met ijzeren staven en betonblokken.

Ninove vorige week, Halle vrijdag: nieuwe trend?

Het voorval doet denken aan een gelijkaardig incident in Ninove vorige week. Daar gingen in de stationsbuurt twee groepjes tieners zwaar met elkaar op de vuist. Er was sprake van afgebroken tanden, gebroken neuzen, hersenschuddingen, rugletsels en een opengereten kaak. Op GSM-beelden is te zien hoe zwarte jonge mannen hevig inbeuken op jongeren van Arabische afkomst. Verder op de beelden is iemand te horen die met een sterk accent in het Frans herhaaldelijk en met hoorbaar jolijt roept “iemand is KO, iemand is KO”. De twee groepjes zouden leden van de rivaliserende bendes, nl. “squad 94” en ‘squad 95’ geweest zijn. De cijfers verwijzen naar de postcodes van Ninove (9400) en Geraardsbergen (9500). De stad Ninove berichtte meer gemeenschapswachten in te zetten en het aantal politiepatrouilles in de stationsbuurt aan te scherpen.
Ook afgelopen vrijdag is een gevecht uitgebroken aan het stationsbuurt in Halle. Toen werden twee jongeren opgepakt. Volgens de politie zou nu blijken dat het om een en dezelfde dadersgroepen gaat als gisterenavond. Gevraagd of vechtpartijen met daders uit Brussel wel meer voorkomen, zegt woordvoerder voor de politiezone Zennevallei, Anneleen Adang, dat het nog te vroeg is om te spreken van een trend. Adang stelt wel dat sinds de verhoogde terreurdreiging in Brussel een verplaatsing te merken is van feiten door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad.