Zo mogelijk de belangrijkste oppositiefiguur in Congo is Moïse Katumbi. Hij is tot op heden de enige die zich expliciet kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. Katumbi werd in 1964 geboren in Kashobwe (voormalige Katanga). Op jonge leeftijd startte hij een vishandel. Daarna stapte hij in de mijnbouw, de transportsector en het voetbal. Omstreeks 2000 verhuisde Katumbi naar Zambia, maar in 2003 keerde hij terug naar de Democratische Republiek Congo.

Drie jaar later, in 2006, stelde hij zich kandidaat voor de provinciale parlementaire verkiezingen. Katumbi werd de grote winnaar van deze verkiezingen en werd volksvertegenwoordiger voor de PPRD (de partij van Joseph Kabila). In 2007 nam hij deel aan de Katangese gouverneursverkiezingen. Tussen Katumbi en Kyungu, de vorige gouverneer van Katanga, bestond er een rivaliteit. Deze raakte opgelost wanneer Katumbi gouverneur werd en Kyungu parlementsvoorzitter.

Populariteit bedreiging voor de macht

Katumbi is heel populair in Congo door het werk dat hij heeft geleverd in Katanga. Hij was verantwoordelijk voor het aantrekken van buitenlandse investeringen. Daarnaast heeft hij lokale voedselproductie aangemoedigd, waardoor er minder werd geïmporteerd en de voedselprijzen gingen dalen. Ook Katumbi’s betrokkenheid bij de aanleg van infrastructuur, kwam zijn image ten goede.

Katumbi’s populariteit werd echter een bedreiging voor de centrale macht. Er ontstonden geruchten over zijn eventuele deelname aan de presidentsverkiezingen van 2011. Hij verkoos echter Kabila te steunen voor een tweede mandaat.

Tussen 2011 en 2015 ontstonden spanningen tussen de centrale regering en de Katangese regering over financiële zaken. De Katangese regering stuurde conform de grondwet haar volledige inkomsten naar Kinshasa. Die hoorde 40 procent van de inkomsten terug te storten, maar de centrale regering hield zich hier niet aan. Ook de opsplitsing van de provincie Katanga was een bron van spanningen tussen Katumbi en de centrale regering. Zoals Kyungu was ook Katumbi een sterke tegenstander van dit idee.

De grootste spanning tussen Katumbi en de centrale regering ontstond echter doordat Kabila niet publiek wilde stellen geen kandidaat meer te zijn bij de presidentsverkiezingen van 2016. In de loop van 2015 verliet Katumbi daarom de PPRD en nam hij ontslag als gouverneur van Katanga. Ondanks dat Katumbi zich aansloot bij de G7, heeft hij tot vandaag banden met vele politici, waaronder leden van de PPRD.

Mislukte moordpoging op Katumbi

In het voorjaar van 2016 werd Katumbi aangeklaagd voor het inhuren van huurlingen. Bij zijn hoorzitting daagde een massa mensen op om hem te steunen. Hiervan maakte iemand echter gebruik om Katumbi te vergiftigen. Katumbi verkreeg vervolgens de toestemming van het Congolese gerechtshof om Congo te verlaten omwille van medische redenen. Ondanks de toestemming het land te verlaten, kreeg hij toch een gevangenisstraf omwille van zijn afwezigheid op een hoorzitting in verband met een andere zaak.

Nadat Katumbi in het buitenland verzorgd en genezen was, keerde hij echter niet terug naar Congo. In de plaats daarvan reisde hij naar Zuid-Afrika, Europa en Washington om steun te vergaren tegen een derde presidentsmandaat van Kabila. Aangezien hij deel uitmaakte van de G7 – een verzameling van oppositiepartijen die Katumbi steunt als presidentskandidaat – werd Katumbi lid van de Rassemblement. Deze oppositiecoalitie ondertekende twee weken geleden een akkoord met de Congolese regering. Het akkoord stelt Katumbi niet vrij van zijn gevangenisstraf, maar voorziet een speciale onderzoekscommissie naar de aanklachten tegen Katumbi.

1 REACTIE