Trump bekritiseert NAVO, EU, Merkel en BMW

8
1893

In een interview met het Duitse Bild en de Britse Times gaf Donald Trump zijn visie mee over Europa en enkele internationale politieke thema’s. Hij zei hierbij dat de NAVO, waar België en Nederland lid van zijn, een achterhaald concept is,  dat de Brexit een positief gegeven is en haalde uit naar Merkel.

Brexit, Merkel en EU

Trump is in het interview uiterst positief over de Brexit. Volgens hem speelde het migratiebeleid van de EU een belangrijke rol in de reden van het vertrek van het VK uit de EU en zullen hierdoor er nog EU-lidstaten het Britse voorbeeld volgen.

Trump belooft snel werk te maken van een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hij wil hiervoor, eens ingezworen, zo snel mogelijk samenzitten met Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk. Dit staat in contrast met Obama die voor het referendum er nog mee had gedreigd om Groot-Brittannië achteraan in de rij te stoppen en voorrang te geven aan de EU als men koos voor een Brexit.

Trump heeft het over het mislukken van een migratiepolitiek dat volgens hem het gevolg is van Duits bondskanselier Angela Merkel haar beslissing om de poorten van Europa open te zetten zonder te weten wie er binnengelaten wordt en wat hun intenties zijn. Een fout die hij zelf niet wil maken, aldus de president-elect die op het einde van de week wordt ingezworenVeel Duitsers zijn het oneens met Merkels afgelopen “Wir Schaffen Das”-politiek en dat heeft er toe geleid dat het rechtspatriottische AfD de wind in de zeilen heeft. Opvallend: de president-elect weigerde om te zeggen of hij Russisch president Vladimir Poetin meer vertrouwde dan Merkel.

NAVO

Hij herhaalde ook zijn visie over de NAVO: “Ik heb zo veel over me gekregen toen ik zei dat de NAVO verouderd was. Het is verouderd omdat het geen rekening hield met terreur. Ik heb twee dagen kritiek gekregen, en toen begonnen ze te zeggen: Trump heeft gelijk”.

Het militair NAVO-verdrag werd getekend in 1949 in tijden toen globaal terrorisme nog een marginaal verschijnsel was en de indamming van het communisme nog centraal stond voor de de deelnemende landen. Toch zei Trump dat de NAVO voor hem heel belangrijk is.

Een ander wederkerend punt van kritiek is dat landen niet betalen wat ze horen te betalen. Slechts vijf landen betalen hun deel, dat is te weinig volgens de president-elect. Ook België is traditioneel een wanbetaler inzake defensie en het ziet er naar uit dat de Amerikanen onder Trump dit gebrek aan solidariteit vanwege Europa minder gaan slikken.

Rusland

Trump opperde ook om een goeie deal te maken met Rusland, zo denkt hij er aan om de sancties, die sinds de oorlog in Oekraïne gelden, op te heffen in ruil voor een afbouw van nucleaire wapens. Beide grootmachten hebben in de geschiedenis al meerdere akkoorden gesloten om het kernarsenaal in bedwang te houden, maar onder de regering van Obama verkilde de relatie tussen beide landen en trok Rusland zich zelfs terug uit een nucleair veiligheidsakkoord.

Autobouwers

Trump maakte nogmaals duidelijk dat het hem menens is om een hoge taks van 35 perfect te heffen op wagens waarvan de productie uit de VS werd verhuisd. Deze boodschap was gericht aan BMW die de nieuwe 3-reeks zou laten bouwen in de fabriek van San Luis Potosi, Mexico. Hij wees er op dat Duitsland een groot autoproducerend land is en veel wagens in Amerika terechtkomen, maar dat Amerikaanse wagens veel minder verschijnen in de Duitsland. Dit maakt de handelsrelaties eenzijdig en unfair volgens Trump. Hij noemde zichzelf een aanhanger van vrijhandel, maar niet tegen elke kost.

8 REACTIES

  1. Ondanks zijn vuile mond; dom is deze man niet. Weet je wat? Hij is authentiek. Obama was een mooiprater. Maar was een “lame duck”. Met Trump weet je wat je hebt, dat is niet fraai, maar Trump is Trump. Obama was een gladjanus, die het goed kon uitleggen, maar was hij een goede president? Misschien is Trump wel beter. Wat hoekiger en minder politiek correct, dat wel. Corrupt zoals zijn voorgangers? Ook. Wat dat betreft heeft hij geen lessen te krijgen. Maar hier wil ik wel voorbehoud maken voor Obama. Ondanks Obama’s onmacht geloof ik dat hij in sé een goed mens is. Ietwat naïef en mét buikgevoel. Voor een politicus is dat laatste een hinderpaal voor staatsmanschap. Merkel heeft daar ook last van.

  2. Totaal nieuwe aanpak. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Koude Oorlog al in 1989 stopte met de val van de muur. De wereld is ondertussen drastisch veranderd. Obama had een progressief imago, maar was een president van het verleden. Trump daarentegen, speelt in op de uitdagingen van vandaag.

  3. Hoe goed en authentiek Trump volgens sommigen hieronder wel is, zijn ego is dermate groot dat hij naar enorme waarschijnlijk zeer gevaarlijke beslissingen zal nemen zonder tegenspraak te dulden. Zijn “ik ben de baas”-mentaliteit zal de Amerikanen én de rest nog veel kopzorgen baren… Ik hou ECHT mijn hart vast, die man is ronduit gevaarlijk want gi-gan-tisch impulsief en hoogmoedig.