Nadat President Trump zich op zijn eerste officiële werkdag heeft laten gelden op internationaal vlak door TPP te begraven, zat hij gisteren meer dan twee uur samen met mensen van de vakbonden. Onder de delegatie bevonden zich ook mensen van de lokale bonden. Ook voormalig Democratisch presidentskanidaat Bernie Sanders sprak zich positief uit over de TPP-uitstap van Trump.

De gesprekken beheersten verschillende thema’s, maar veel aandacht ging naar handel en infrastructuurwerken in de bouwsector zoals de geplande pijpleidingen, investeringen in openbare gebouwen, bruggen en wegeninfrastructuur, scholen en hospitalen. Trump zelf benadrukte nogmaals dat hij wil dat de productie in Amerika plaatsvindt. Hij beloofde dat hij “belachelijke handelsakkoorden” zou tegenhouden en herhaalde dat TPP nu begraven was. Dit werd op een algemeen applaus onthaald.

Nadien drukten de vakbonden, die ook nog uitgenodigd werden in de Witte Huis, zich lyrisch uit over Trump. Het feit dat ze zo snel uitgenodigd werden en respect kregen, stemde hen zeer tevreden. Ze gaven ook mee dat dit minder het geval was onder de vorige administratie.

Deze uitdrukkelijke loefbetuigingen vanwege de vakbonden zijn opvallend want doorgaans zijn dat, op de afdelingen van de brandweer, douane en politieagenten na, eerder Democratisch gerichte groeperingen. Al had Trump dat dankzij zijn programma en campagne al dooreengeschud. Ook de mensen van de politie kregen al uitdrukkelijke dank van het nieuwe bestuur in het Witte Huis, dat ietwat in contrast staat met de relaties die Obama had met de mensen bij de politie.

Bernie Sanders voorzichtig positief

Opmerkelijk: Bij de afgelopen verkiezingen stonden minstens twee van de aanwezige vakbondsvertegenwoordigers uitdrukkelijk aan de kant van vooormalige presidentskandidate Hillary Clinton (DEM). Zo stuurde de ‘UBC’ een document rond waar ze beweerden dat Trump Amerika zou ruïneren. Ook vakbondsleider Doug McCarron, die gisteren aanwezig was, zei vorig jaar nog dat Trump een kandidaat tegen de vakbonden was.

Een ander opvallend positief geluid is dat van Bernie Sanders.  Die laat weten dat hij zeer tevreden is met de terugtrekking van Amerika uit TPP: “Nu is het de tijd om een nieuw handelsbeleid te vormen dat werkende families helpt en niet enkel de multinationals.” En nog: “Als President Trump het echt meent om Amerikaanse arbeiders te helpen, dan werk ik daar graag aan mee.”

Hij is niet de enige democraat die brak met het handelsproject van Obama, ook partijtoppers zoals Elizabeth Warren en Charles Schumer waren felle tegenstanders van TPP. Verscheidene Democratische senatoren dienden vorige week nog een voorstel in om terug te trekken uit TPP.

De Democratische partijtop zal snel met een antwoord moeten komen wil het zich niet laten verdelen inzake internationale handel en globalisme.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE