Toponderhandelaar Brexit stapt op: Theresa May zonder Brexitstrategie?

1
1356

Het Verenigd Koninkrijk raakte dinsdag een van haar meest onderlegde Brexit-onderhandelaars kwijt. Sir Ivan Rogers stapt per direct op als Brits EU-ambassadeur. Dit vertrek betekent alles behalve goed nieuws voor de Britse Prime Minister Theresa May. Het vrijwillige ontslag van Rogers wekt nieuwe vermoedens dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds geen grondig idee heeft, welke richting het met de Brexit uit moet. 

2017 moet het jaar worden waarin de Brexit-trein zich effectief in beweging zet. Algemeen wordt aangenomen dat de Britse regering (uiterlijk) in maart van dit jaar Artikel-50 uit het Verdrag van Lissabon zal inroepen, om het proces tot uittreding officieel op te starten. In Londen en Brussel sloeg dinsdag 3 januari echter een diplomatieke bom in, toen bekend raakte dat de Britse EU-ambassadeur en tevens top-onderhandelaar voor de Brexit, zijn ontslag indient.

Sir Ivan Rogers wil niet langer het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen. Gefluisterd wordt dat er strubbelingen zijn ontstaan in de werkrelatie tussen Downing Street en Rogers. Verschillende bronnen merken op dat vooral de relatie tussen enkele Britse vakministers en Rogers, de jongste maanden danig verzuurd raakte.

Rogers draait al heel wat jaren mee. Hij werkte onder andere als adviseur voor de sociaaldemocratische ex-premier Tony Blair (2003-2006). Ook diende Rogers onder de vorige Prime Minister, David Cameron. Aanvankelijk was hij adviseur van de Conservatieve politieke leider, om vanaf 2013 naar Brussel te verhuizen en zijn taak van EU-ambassadeur op te nemen. Ook met de huidige Eerste Minister Theresa May is/was er in het afgelopen jaar aanvankelijk een goede verstandhouding.

“Brexit means Brexit”

Groot-Brittannië raakt, op amper enkele maanden voor de officiële start van de Brexit, dus een van haar meest ervaren onderhandelaars kwijt. Het vrijwillig opstappen van Rogers voedt de geruchten die al sinds het najaar van 2016 in de media rondwaren: De leidende politieke klasse in het Verenigd Koninkrijk zou geen concreet idee hebben welke stappen er gezet moeten worden. In de herfst van vorig jaar plaatste de Britse overheid nog tientallen vacatures op haar websites. De regering moest op zoek naar een leger aan bijkomende juristen, onderhandelaars, economen en diplomaten om de Brexit voor te bereiden.

Theresa May komt voorlopig niet verder dan de leuze “Brexit betekent Brexit”. Maar wat houdt dat concreet in? De Conservatieve regering stuurde in de vorige maanden aan op een zogenaamde ‘harde Brexit’. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk niet alleen baas wordt over de eigen grenzen – wat het einde van het vrij verkeer van personen inhoudt – maar daarnaast ook de Europese binnenmarkt, voor goederen en diensten, zou verlaten.

Mogelijk ligt hier een verklaring voor het ontslag van onderhandelaar Ivan Rogers. De EU-ambassadeur was eerder voorstander van wat heet een ‘zachte Brexit’, waarbij Groot-Brittannië blijft behoren tot de interne markt. Op 15 december liet Rogers zich in een interview met The Telegraph ontvallen dat de Brexit-onderhandelingen, en meer specifiek het sluiten van een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en het VK, in een ‘hard’ scenario mogelijk tot in 2025 blijven aanslepen. Deze pessimistische bemerkingen van Rogers vielen in slechte aarde te Downing Street.

Theresa May en haar Conservatieve regeringsleden blijven namelijk de Britten verzekeren dat de Brexit formeel moet starten in maart dit jaar en ten einde moet zijn tegen 2019, wanneer de volgende Europese verkiezingen plaatsvinden. Ook langs EU-kant wordt aangestuurd op een snelle boedelscheiding. Vraag is of iemand in de Brusselse bubbel daadwerkelijk gelooft dat de Brexit in amper twee jaar afgerond kan worden.

1 REACTIE