Een bommenmaker die voor de Taliban werkte, genaamd Kamal Khan, heeft per ongeluk zichzelf en zijn vier zonen opgeblazen terwijl hij aan het werken was aan explosieven voor de moslimfundamentalistische terreurgroep. Afghanistan wordt geplaagd door de Taliban en IS en een favoriet wapen van de groepen is de bermbom, vaak aangeduid als een IED (Improvised Explosive Device).

Volgens een woordvoerder van de lokale overheid in de Sar-i-Pul-provincie zouden de bermbommen van Kamal Khan zeer frequent gebruikt zijn tegen zowel Amerikaanse troepen als tegen militaire doelwitten van het Afghaanse leger.

Khan zou naast een van de meest ervaren Talibanbommenmakers tevens een districtscommandant geweest zijn voor de Taliban en meer dan tien jaar voor de terreurgroep gewerkt hebben.

Bermbommen

Foto: Wikipedia. Bermbommen uit Irak.
Foto: Wikipedia. Bermbommen uit Irak.

De bermbommen gebruikt in Afghanistan zijn veelal geïmproviseerde mijnen gemaakt door militanten die geen toegang hebben tot grote hoeveelheden conventionele wapens. 66% van de doden van de coalitietroepen die Afghanistan in 2001 binnenvielen zouden gemaakt zijn door een bermbom.

Ook in Sri Lanka worden bermbommen gebruikt door de linksseparatistische Tamiltijgers, een terreurgroep, en de Iraakse oorlog kent het wapen innig. Het zelfgemaakt springtuig is in bijna elk conflict aanwezig dat niet-reguliere strijdkrachten kent. Lange wegen in desolate landschappen maken het eenvoudig om, met behulp van camouflage, de mijnen te plaatsen zodat een (conventioneel militair) voertuig of colonne nietsvermoedend in de explosieve val zou rijden.

Afghanistan in permanente crisis

Sinds ‘Operation Enduring Freedom‘ – de Amerikaanse interventie in Afghanistan na 9/11 – op zijn einde liep, is de controle van militantengroepen er sterk vergroot. De voornaamste spelers zijn de Taliban en in mindere mate IS. Het Afghaanse leger krijgt nog wel ondersteuning van de VS, maar de regeringstroepen zijn dun gespreid. Er is dan ook brede angst dat het Afghaans leger door uitputting zal ineen klappen. Bij een rebellenoffensief worden de regeringstroepen in allerijl richting de getroffen regio gestuurd, maar het is dan onvoldoende in staat om andere regio’s onder controle te houden. In heel wat gebieden van het land is de regering de volledige controle kwijt hoewel de hoofdstad en de zuidelijke Kandaharregio veiliger zijn dan andere streken. Ook daar zijn evenwel vaak onregelmatigheden.

De veiligheidssituatie in Afghanistan, november 2016. http://www.understandingwar.org
De veiligheidssituatie in Afghanistan, november 2016. http://www.understandingwar.org

Volgens een VN-rapport zouden in gevechten tussen de regering en de Taliban in de eerste negen maanden van 2016 alleen al 2.500 burgers gedood zijn, naast 6.000 gewonden.