Syrische legerleiding bedreigt Israël na aanval

1
1462

Donderdagavond 12 januari is er een raketaanval uitgevoerd op stellingen van het Syrië vlakbij Damascus. Daarbij wordt gedacht aan Israël als uitvoerder van de aanval. De aanval gebeurde op de Mezzeh-luchtmachtbasis ten Westen van de stad. De luchtaanval heeft een munitiedepot geraakt, wat zorgde voor een enorme knal die tot over de hele hoofdstad te horen was.

Aan de luchtmachtbasis is de Republikeinse Garde van Syrië gestationeerd, de elitetroepen van president Bashar Al-Assad. De Syrisch legerleiding dreigt nu met vergelding voor deze aanval. De Syrische legerleiding dreigt daarbij “de armen te amputeren van de daders”.

Israël heeft de aanval ontkend noch bevestigd. Of de aanval doelgericht of een vergissing was, is niet duidelijk. Israël is al langer een tegenstander van zittend Syrisch president Bashar Al-Assad. Technisch gezien zijn beide landen nog steeds in oorlog sinds 1973. In 1967, tijdens de Zesdaagse oorlog, veroverde Israël de Syrische Golanhoogten. In 1981 werden deze door Israël officieel geannexeerd.

Israël heeft vooral een probleem met de Libanese Hezbollah die aan de kant van het Syrisch leger vechten in het Westen van Syrië. Zij vrezen dat de Hezbollah het wapentuig die ze hanteren in dit conflict, zullen gebruiken tegen Israël. In een aantal landen in het Westen is Hezbollah geclassificeerd als een terreurgroep. Ook de EU zette de groep in 2013 op haar terreurlijstEr zijn reeds eerder Israëlische aanvallen ingezet op Hezbollah-doelwitten in Syrië. Het noch ontkennen, noch bevestigen van dergelijke aanvallen vanwege Tel-Aviv is ook veelvoorkomend.

Volgens de Syrische overheid is het de derde maal in korte tijd dat Israël dergelijke raketaanvallen heeft uitgevoerd. Op 7 december vorig jaar zou ook de Mezzeh-luchthaven getroffen zijn door grondraketten en ook in de eerste week van januari melde het Syrische persagentschap SANA dat Israëlische gevechtsvliegtuigen vanuit het luchtruim van Libanon twee raketten afvuurden op een doelwit nabij Damascus.

Vermoedelijk geen grote gevolgen

Of deze recente militaire schending van het grondgebied van Syrië nu een stap te ver zal zijn en de Syrische dreigementen zullen uitgevoerd worden, valt te betwijfelen. Syrië moet nog steeds volop haar beperkte middelen en manschappen inzetten in de intense burgeroorlog. Volgens Lawrence Korb, een voormalig lid van het Amerikaans defensieministerie, denkt niet dat Syrië het wil riskeren dat Israël zich voluit zal inmengen in het conflict in Syrië.

1 REACTIE