Schandaal in VK rond lobbywerk Israëlische diplomaten

0
1109

De Israëlische ambassadeur voor het Verenigd koninkrijk heeft op 8 januari zijn excuses aangeboden voor de uitspraak van een ambassademedewerker. Deze had tijdens een gesprek met een medewerker van de onderwijsminister gezegd dat hij graag Alan Duncan, viceminister voor buitenlandse zaken, zou “neerhalen”. Hier werd een video-opname van gemaakt door een verborgen camera voor een reportage van Al Jazeera over de Israëlische lobby in het VK.

The Lobby

De reportage, “The lobby”, volgt een undercoverjournalist die zich aanmeldt bij de Israëlische ambassade met het aanbod om te helpen met het opzetten en ondersteunen van een pro-Israëlische jeugdorganisatie. Dit brengt hem in nauw contact met de medewerker die de bewuste bovenstaande uitspraak heeft gedaan, Shai Masot. De reportage toont hoe verschillende pro-Israëlische organisaties proberen de publieke opinie over Israël trachten te beïnvloeden en de actieve steun die de Israëlische ambassade daarbij verleent. Opvallend is de aandacht die gegeven wordt aan de interne pro-Israëlische oppositie binnen de Labour-partij. Die partij heeft namelijk met Jeremy Corbyn een uitgesproken criticus van Israël aan het hoofd.

“Onfatsoenlijke inmenging”

Het gevolg van de reportage was een klein stormpje in de Britse politiek. Corbyn schreef een open brief waarin hij de eerste minister, Theresa May (Conservatieve partij), opriep een onderzoek te starten naar de “onfatsoenlijke inmenging in ons nationale democratische proces”. Het meest spraakmakende deel was echter het gesprek tussen Shai Masot, de undercoverjournalist en Maria Strizzolo, hoofd van het kabinet van parlementslid Robert Halfon, opgenomen in oktober vorig jaar. Daarin vraagt Masot aan Strizzolo of hij haar “namen kan voorstellen van parlementsleden om neer te halen.” Strizzolo antwoordt dat alle parlementsleden wel iets hebben dat ze proberen verbergen. Masot zegt dan dat Strizzolo wel weet wie hij bedoelt, om dan te specifiëren: de viceminister van Buitenlandse Zaken. De viceminister is Alan Duncan, prominent criticus van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Ontslag voor Masot en Strizzolo

Ondertussen zijn zowel Shai Masot als Maria Strizzolo ontslagen en heeft de Israëlische ambassade afstand genomen van de acties van Masot. De baas van Duncan, minister van buitenlandse zaken Boris Johnson, die in de opnames beschreven wordt als “dom”, heeft de excuses van de Israëlische ambassade aanvaard en beschouwt de zaak als gesloten.