In een interview met Dany Verstraeten voor VTM nieuws zegt voorzitter van Open Vld Gwendolyn Rutten schrik te hebben voor sommige elementen in de radicale islam. In het kader van onze waarden en vrijheden te vrijwaren moeten we de dingen durven benoemen zoals ze zijn, aldus nog de Open Vld-politica.

“Ik vind het heel erg dat er discussie bestaat over gemengde zwemlessen, of over mannen die een hand geven aan vrouwen. We hebben vrijheden verworven, we zijn daar trots op. Maar als ik sommige dingen in de radicale islam zie, dan maak ik me zorgen. We moeten dat kunnen benoemen, zonder dat er een storm van kritiek komt omdat je een racist zou zijn. Ik heb enkele goede vrienden die moslim zijn, maar je moet de dingen bij naam kunnen noemen” stelt Rutten die eerder deze week nog ontslag nam uit het Vlaams Parlement om campagne te voeren: ‘ronde door Vlaanderen en Brussel‘.

In de voorstelling van haar ‘nieuwjaarsbrief’ voor de nieuwjaarsreceptie van Open Vld deze maandag 16 januari zegt Rutten dat we goed moeten denken over in wat voor samenleving we willen wonen. Ze stelt verder dat heel wat mensen wakker liggen van oude discussies die terug komen, met name die tussen Kerk en staat. Rutten geeft daarbij een aantal voorbeelden van islamisering in België die haar wenkbrauwen doen fronsen: gescheiden zwemmen, mannen die een vrouw geen hand kunnen geven, de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen die onder druk staat…

Rutten stelt nog dat kritiek op dergelijke praktijken moet kunnen zonder als islamofoob bestempeld te worden, daarbij aan toevoegend dat enkele van haar goeie vrienden moslims zijn.

“linkse, naïeve multi-culti politiek”

Het is niet de eerste maal dat Rutten een strengere en eerder rechtsliberale positie aanmeet wat betreft migratie en diversiteit. In een opiniestuk voor SCEPTR schreef Rutten vorige maand nog dat het problematisch is 30 percent van de leerlingen de evolutietheorie verwerpen wegens (islamitische) dogma’s en nog dat de “linkse, naïeve multi-culti politiek is mislukt”. Het is mogelijk dat de partij zich op nieuwe zaken tracht te profileren in aanloop naar de verkiezingen van 2017 en 2018. In de huidige coalitieregeringen heeft de partij het moeilijk om haar eigen ideologisch verhaal gehoord te krijgen tussen de eerder linkse interne (oppositie)taal van CD&V en de interne rechtse (oppositie)taal van de N-VA.