BREEK: Worden Libië en Rusland bondgenoten?

0
1382

Vorige week kondigde de Russische bevelhebbers nogmaals aan dat het Russische Kuznetsov-vliegdekschip met bijhorende vloot zou terugtrekken uit het Syrisch conflict. Deze ligt nu aangemeerd voor de Libische kust bij Tobruk. De Russische marine zou er oefeningen uitvoeren. De Russische officieren zijn ontvangen door de Tobruk-regering, een van de partijen in de lopende burgeroorlog.

Sinds 2014 is er in in Libië een tweede burgeroorlog aan de gang waarbij partijen het machtsvacuüm in het land proberen op te vullen. Deze machtsleemte is achtergelaten na de dood van kolonel Ghaddafi, de voormalige leider van Libië die onder meer door toedoen van Westerse NAVO-luchtinterventie van de macht werd verdreven.

Het land wordt heden ten dage gecontroleerd door verschillende partijen die tegen elkaar strijden, onder meer: een regering georganiseerd vanuit Tripoli, een regering georganiseerd vanuit Tobruk, de eenheidsregering GNA en islamisten georganiseerd vanuit Benghazi aangevuld met IS. Ook Touareg-rebellen spelen een rol in het zuid-westen van het land.

2016-03_libya_state_of_play_1200
De verschillende controlegebieden in Libië in maart 2016. Intussen is Sirte reeds ingenomen door de Tripoliregering en niet langer in handen van IS. De Tobrukregering heeft ook zijn controlegebied vergroot: onder meer de olievelden in het Oosten en een streep kustgebied onder Zuwetina zijn nu onder controle van Tobruk.

Russisch-Libische alliantie?

Van 8 tot 11 januari hield de Kuzentsov tactische oefeningen in Libische wateren nabij Tobruk. Vandaag was het centrum van de Libische kuststad afgesloten, samen met de marinebasis en de haven die er gelegen zijn. Op foto’s is te zien hoe Russische officieren een ontmoeting hebben met Khalifa Haftar. Maarschalk Khalifa Haftar is de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Tobruk-regering. De uniformen en lijfwachten te zien op de foto’s indiceren dat het gaat om leden (officieren) van de Russische marine.

Sommige analisten interpreteren deze Russische handeling als een toenadering en onderhandeling met de Tobruk-regering en Haftar. Op sociale media zijn er geruchten dat Valery Gerasimov, hoofd van de militaire staf, ook naar Tobruk zou gaan. Op de foto’s die beschikbaar zijn is hij evenwel nergens te zien. Lokale media beweren dat in enkele uren een Russisch-Libisch (Tobruk) bondgenootschap zal aangekondigd worden. Maar op basis van de voorlopige en beperkte informatie is het niet mogelijk om met zekerheid te stellen dat de visite van de Russische officieren grote diplomatieke gevolgen zal hebben naast het louter houden van de oefening.

De Russische marine stuurde de locatie van de testzone uit waarbij schepen en vliegtuigen het gebod kregen om weg te blijven.