Brussels parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang) legde de hand op de reiskosten van enkele leden van de Brusselse regering. In het parlementaire jaar 2015-2016 werd door de hoofdstedelijke regering meer dan 150.000 euro uitgegeven aan reizen. Het gaat voornamelijk over minister-president Rudi Vervoort (PS), minister Céline Fremault (cdH) en staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Fremault spendeerde 22.000 euro aan reizen naar, onder meer, Québec en Rabat. Staatssecretaris Debaets gaf meer dan 26.000 euro uit aan reizen naar Mexico, New York en Kinshasa. Minister-president Vervoort reisde voor bijna 70.000 euro naar Cannes, Londen, Genève en Tokyo. Deze legislatuur staat de teller voor Vervoort al op 13 reizen waarbij vooral Cannes (4 maal) in de smaak blijkt te vallen, samen goed voor 120.000 euro. Bovendien wordt er vooral met het vliegtuig gereisd, ook naar Cannes.

Het nieuws komt er op een moment dat de Publifin-affaire de PS in Wallonië nog maar eens in nauwe schoentjes brengt.

Opmerkelijk: op het kabinet van de Brusselse minister-president vinden we een zekere Abbès Guenned terug als adjunct-kabinetschef. Guenned is een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan en ex-man van Laurette Onkelinx. Eind jaren ’90 liep er een internationaal arrestatiebevel wegens drugshandel en bendevorming tegen hem. De man werd in de zomer van 1997 op de luchthaven van Zaventem aangehouden in het bezit van een diplomatiek paspoort. Het Brusselse parket besliste toen dat hij toch door mocht. Guenned werd verdedigd door advocaat Marc Uyttendaele. Onkelinx scheidde na deze affaire van Guenned en hertrouwde in 1999 met Uyttendaele, waar Guenned optrad als getuige. Hij zou later ook nog werken op het kabinet van Onkelinx. Vandaag is Guenned op het kabinet Vervoort onder meer verantwoordelijk voor het beleidsdomein ‘imago van Brussel’.

2 REACTIES