Na vrijdag de eed afgelegd te hebben en de nodige festiviteiten bijgewoond, sprak Trump op zondag al met de leider van Israël, premier Benjamin Netanyahu. Onderwerpen waren onder meer het conflict tussen Israël en Palestina, Iran en Syrië.

Ook werden er al twee presidentiële decreten getekend. Het eerste decreet is gericht op Obamacare terwijl de administratie zoekt naar een alternatief of ‘replacement’. Het tweede decreet roept de federale instanties op nieuwe regelgeving tijdelijk te bevriezen.

Veiligheidsdiensten

Zondag 22 januari, toevallig ook Trumps twaalfde huwelijksverjaardag, ging de nieuwe president langs bij de top van de CIA. Daar onderstreepte hij de appreciatie die hij heeft voor hun werk én benadrukte hij de intentie om IS van de aardbol weg te vegen. Voor zijn intrede deed Trump al beweringen om IS te vernietigen in zijn eerste dertig dagen als president. Analisten schatten de  slaagkansen hiervan evenwel laag in.

Ook bezocht Trump een receptie van de veiligheidsdiensten die hielpen bij de inauguratie. Daar prees hij het werk van FBI directeur James Comey. Comey kwam eerder in opspraak tijdens de verkiezingen toen hij het onderzoek naar Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton heropende en de winstkansen van Trump hierdoor vergrootte.

Economische zaken

Vandaag zat Trump eerst samen voor een ontbijt- en luistersessie met belangrijke zakenleiders, deze namiddag, Amerikaanse tijd, doet hij een gelijkaardige sessie met de vakbondstop. Ook een gesprek met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan (REP) is gepland.

Volgende week staat een bezoek gepland met Brits premier Teresa May. Nu de Brexit meer en meer aan het concretiseren is, worden die gesprekken dan ook bijzonder belangrijk voor beide landen. Zowel Londen als Washington spreken al een tijdje van fors lagere belastingen om hun economieën zuurstof te geven en concurrentiepositie te versterken. Dit heeft dus grote implicaties voor de EU en haar handelspositie.

Er worden ook ontmoetingen gepland met de presidenten van de buurlanden van de VS: premier Justin Trudeau van Canada en president Enrique Nieto van Mexico. Op het programma staan de heronderhandelingen van NAFTA: dat is het handelsakkoord tussen Mexico, de VS en Canada.

De ontmoeting met Nieto, die plaats zal vinden op 31 januari, zal ook in het licht staan van de sterkere grenscontroles tussen beide landen, meer bepaald de beruchte grensmuur die er zal moeten komen.

Zoals verwacht heeft Trump ook Amerika teruggetrokken uit de Trans Pacific Trade Deal (TPP). Deze zullen vervangen door bilaterale handelsovereenkomsten. Dit was een verkiezingsbelofte die Trump maakte omdat hij vreesde voor verder verlies van Amerikaanse jobs aan Aziatische lagelonenlanden. De TPP was een belangrijke overeenkomst voor Obama en die had gehoopt het nog voor zijn vertrek door het Congres te laten stemmen.

Ook liet Trump weten overheidsreguleringen sterk terug te schroeven: tot 75 percent minder regels.

Besparingen

Ondertussen wordt er nu volop gewerkt aan een voorstel door “the Office of Management and Budget” om binnen de volgende vijfenveertig dagen een initiele begroting klaar te stomen. Er werd beloofd dat er stevige besparingen zouden komen. Blauwdruk hiervoor zou het voorstel zijn van de conservatieve en vrije marktgezinde “Heritage Foundation“. Hierin wordt kritisch omgegaan met heel wat overheidsagentschappen.

‘Executive Orders’

Ook zullen enkele executive orders getekend worden (uitvoeringsbesluiten). Axios rapporteert dat de volgende zaken een mogelijkheid zijn:

  • Een aanwervingsstop bij de overheid;
  • een ban van 5 jaar om te lobbyen na het verlaten van een politiek ambt;
  • de Mexico City Policy: het verhinderen van buitenlandse NGO’s die met Amerikaans geld in het buitenland abortussen promoten of uitvoeren;
  • een plan bij defensie om IS te vernietigen;
  • cyberveiligheid aanpakken;
  • migratiebeleid verstrengen, via versterking van de grens, restrictief omgaan met asielsteden of sanctuary cities en betere screening van migranten.

Wordt vervolgd.