Opnieuw doden bij gevangenisrellen in Brazilië

0
666

Bij een nieuwe gevangenisopstand in de Braziliaanse stad Manaus zijn vandaag vier doden gevallen, dat bevestigen lokale autoriteiten. Het geweld in de Braziliaanse gevangenissen lijkt niet op te houden. Eerder deze week lieten 33 gedetineerden het leven na hevige rellen Boa Vista en nog eens 56 bij een bezetting in Manaus. De reden voor de opstanden moet worden gezocht bij de rivaliserende misdaadbendes die actief zijn binnen het gevangeniswezen.

De penitentiaire en politionele autoriteiten van de deelstaat Amazonas bevestigen dat er minstens vier doden zijn gevallen bij rellen in de gevangenis van Raimundo Vidal Pessoa in het centrum van Manaus. Drie van de slachtoffers zouden onthoofd zijn. Vooralsnog blijft het onduidelijk of de rellen verband houden met de lopende bendeoorlog in het Braziliaanse gevangeniswezen.

Twee dagen geleden vielen nog 33 doden bij een gevangenisopstand in Boa Vista, hoofdstad van de noordelijke deelstaat Roraima. In de vroege ochtend van 6 januari braken leden van de bende Primeiro Comando da Capital (PCC), een criminele organisatie die voornamelijk opereert vanuit de gevangenis, uit hun cel. Vervolgens drongen ze een aparte vleugel van het penitentiair complex binnen. De bendeleden gingen zich te buiten aan ongekende brutaliteiten die ze vervolgens verspreidden via sociale media.

Bendeoorlog

De opstand in Boa Vista kwam er luttele uren nadat minister van justitie Alexandre de Moraes een veiligheidsplan afkondigde als gevolg van de bloedige bezetting van de Anísio Jobim-gevangenis in Manaus op nieuwjaarsdag. Tijdens de 17-uur lange bezetting van het complex in het Amazonewoud werden bewakers gegijzeld, ontsnapten 87 gedetineerden uit de gevangenis en lieten maar liefst 56 anderen het leven. Het geweld brak uit nadat bendeleden van Família do Norte (FDN) leden van het rivaliserende Primeiro Comando da Capital te lijf gingen met binnengesmokkelde messen, machetes en vuurwapens. De slachtoffers werden ernstig verminkt en hun ledematen over de gevangenismuren geworpen. Zes gevangenen werden onthoofd. Uiteindelijk slaagden de Braziliaanse autoriteiten erin zich meester te maken over de situatie.

Volgens analisten is het einde zeker niet in zicht. Família do Norte, dat sterk staat in de noordelijke deelstaat Amazonas, betwist het monopolie van Primeiro Comando da Capital over de drugsroutes richting buurlanden Peru en Colombia. Het sloot hiervoor een alliantie met Comando Vermelho (CV) uit Rio de Janeiro. Primeiro Comando da Capital is Brazilië’s grootste misdaadbende en heeft haar wortels in de deelstaat São Paulo.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/