Tussen de Syrische hoofdstad Damascus en de grens met Libanon is nog een klein gebied, de Wadi Barada-regio, in handen van Jabhat Fateh Al-Sham. Dat is de nieuwe naam van Al-Nusra, gelieerd aan Al Qaida. Het gebied huist een aantal belangrijke waterbronnen die normaal bestemd zijn voor de hoofstad. Damascus kampt met grote watertekorten door het gebrek aan toegang.

De nieuwe naam die Jabath Al-Nusra doorvoerde dient voor propagandadoeleinden, omdat de naam Jabath Al-Nusra bekend stond voor zijn banden met Al Qaida. Zij voeren een aantal acties gemeenschappelijk uit met het Vrij Syrisch leger en de militie zou financiële banden hebben met Qatar.

De Wadi Barada-regio is belangrijk voor Damascus omdat zij een aantal waterbronnen in handen hebben. Deze zijn sinds 23 december afgesloten, waardoor de bevolking in Damascus nu te kampen krijgt met grote tekorten in de watervoorraad. Er leven ongeveer 5 miljoen mensen in de stad die getroffen zijn door de blokkade.

Het Syrisch leger probeert de tekorten tegen te gaan door water aan te leveren via trucks. Dit water zou echter niet drinkbaar zijn, maar wel volstaan om de bevolking een basis aan hygiëne te voorzien. Omwille van de acute tekorten zijn desalniettemin veel burgers overgegaan tot het koken van het water om het erna toch te kunnen consumeren. Verschillende burgers zijn hierdoor reeds opgenomen in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen.

Er is een groot offensief gestart in de regio om het gebied terug te veroveren op de rebellen. De Syrische regering voerde daarbij ook al verschillende luchtaanvallen uit in de regio.