Het aantal klachten in het Verenigd Koninkrijk wegens samenwerking door hulporganisaties met extremistische groeperingen is op volgens de krant The Telegraph in twee jaar tijd verdrievoudigd (van 234 naar 632). In een interview met de krant noemde de voorzitter van de ‘Charity Commission’ (Commissie voor hulporganisaties) dit misbruik “niet het meest voorkomende, maar wel het meest gevaarlijke en potentieel dodelijke probleem”. De ‘Charity Commission’ waarschuwde hier ook al voor in een recent rapport over misbruik van ontwikkelingshulp.

Een extreem voorbeeld (lees het rapport van de Charity Commission hier) is dat van een zekere Adeel Ul-Haq. Zijn kleinschalige geldinzameling voor ‘Humanitaire Hulp aan Syrië’ gebruikte hij uiteindelijk om nachtkijkers en laser-pointers te kopen, aankopen waarvoor de Commissie geen goede verklaring voor kon krijgen:

“Mr. Adeel Ul-Haq was soliciting charitable donations via his Twitter account in support of ‘humanitarian aid convoys’ and other aid efforts to assist those affected by the crisis in Syria. The North East Counter Terrorism Unit (NE CTU) shared information with us which suggested those charitable funds, held personally by Mr Ul-Haq, were at risk.”

Ontwikkelingshulp al vaker gebruikt voor terreur

Dat sommige hulporganisaties extremistische verenigingen steunen is geen nieuw fenomeen. In 2010 werd een grote hulporganisatie (IHH) in Duitsland verboden wegens het doorsluizen van geld naar Hamas. Israël verbood om dezelfde reden de organisatie Islamic Relief Worldwide. Ook de Verenigde Arabische Emiraten zetten meerdere internationale organisaties op een verboden lijst wegens steun aan terroristen. Meer recent was ook de Verenigde Naties ongerust over het traject van hulpgoederen in Syrië, onder andere toen op sociale media beelden van VN voedselpakketten opdoken met een logo van Islamitische Staat .

De grens tussen terroristische organisatie en hulporganisatie is niet altijd even duidelijk: na de aardbeving in Pakistan in 2015 was de extremistische organisatie Jamaat-ud-Da’wa erg actief bij de eerste hulp aan de getroffen gebieden. Jamaat-ud-Da’wa wordt gelinkt door de VN aan de bloedige aanslagen in Mumbai in 2008, een link die Jamaat-ud-Da’wa evenwel ontkent.