Iedereen heeft nu waarschijnlijk wel al gehoord over die video uit Chicago. Daarin waren vier Afro-Amerikanen te zien die een blanke autistische jongeman aan het martelen waren. In de bijna dertig minuten lange Facebook Live Stream waren uitingen te horen als “F*ck Trump” en “F*ck white people”.

Een jongeman van achttien jaar met autisme was blijkbaar vrijwillig met een schoolgenoot, Jordan Hill (18 jaar), meegegaan. Die schoolgenoot bracht hem echter samen met drie vrienden (Tesfaye Cooper, 18; Brittany Covington, 18 en Tanishia Covington, 24) in een gestolen minibusje naar het appartement in Chicago van twee van de daders (de Covington-zussen). Daar werd hij 48 uur lang vastgehouden, gemarteld, vernederd, uitgescholden, enz. Dit werd in verschillende filmpjes vastgelegd, waaronder in de Facebook Live Stream die nu berucht is geworden. Men liet hem ‘F*ck Donald Trump’ zeggen, water uit een wc drinken, ze sneden een pluk van zijn hoofdhuid weg, sneden zijn kleding af, en bleven hem schoppen, slaan en uitschelden.

Brittany Covington was diegene die de Live Stream uitzond. Ze was te horen toen ze klaagde dat haar film zo weinig reacties losweekte.

“GEEN ‘HAATMISDAAD’ INDIEN GEMOTIVEERD DOOR ‘HAAT TEGEN DONALD TRUMP’.” (SYMONE SANDERS, VOORMALIGE PERSSECRETARIS VAN BERNIE SANDERS EN STRATEEG BIJ DE DEMOCRAT PARTY)

Op zaterdag hadden de ouders van het slachtoffer hem afgezet bij een McDonalds om iets met een vriend te gaan eten. Op maandag gaven ze hem aan als vermist. Later kregen ze ook anonieme sms-berichten van iemand die beweerde hun zoon gevangen te houden. Op een gegeven moment begonnen de onderburen van de Covington-zussen te klagen over het overdadig lawaai, en toen de daders daar naartoe liepen en de voordeur van de onderburen intrapten, vond het slachtoffer de gelegenheid om te ontsnappen. Gekleed in enkel een binnenstebuiten gekeerde t-shirt, korte jeans en sandalen – ondanks het vriesweer – en bebloed en volkomen gedesoriënteerd, liep hij in het oog van de politie van Chicago. Eenmaal onder politiebescherming, duurde het de hele nacht tot hij genoeg kalmeerde om op de vragen van de onderzoekers te kunnen antwoorden. (Feiten zoals gemeld door o.a. de Chicago Tribune, Yahoo News en Fox32.)

“I don’t think this was evil.”

De reacties lopen fel uiteen. Langs de ene kant is er enorme verontwaardiging, die alle classificaties overstijgt. Blank of zwart, links of rechts, men is gechoqueerd door dit totaal zinloze geweld.

Langs de andere kant is er echter ook de poging het voorval te minimaliseren en te vergoelijken. Zo zei Don Lemon, presentator bij CNN op woensdag 4 januari: “I don’t think this was evil.” Hij voegde eraan toe dat dit te wijten was aan “bad home training”. In dezelfde discussie op CNN zei Symone Sanders, voormalige perssecretaris van Bernie Sanders en strateeg bij de Democrat Party, dat de aanval geen ‘haatmisdaad’ (hate crime) was indien gemotiveerd was door ‘haat tegen Donald Trump’.

De politie van Chicago trachtte het aanvankelijk te houden op geweld tegen een minderbegaafde persoon, het racistische element negerend. De uiteindelijke aanklacht tegen elk van de vier daders is echter duidelijk: ontvoering, toebrengen van slagen en verwondingen met bezwarende omstandigheden, haatmisdaad. Politiecommandant Kevin Duffin verklaarde dat de politieafdeling van Chicago deze aanklacht voor haatmisdaad indiende omwille van de beperkte mentale capaciteit van het slachtoffer, het feit dat de vier daders hem hadden vastgebonden en omwille van de rasgerelateerde scheldpartijen op de video.

Politiek geweld, rassengeweld?

Verschillende vooraanstaande mensen, zoals de politiecommandant en de perschef van het Witte Huis, gaven uiting aan hun verwondering hoe dit mogelijk was. Het is echter geen op zichzelf staand fenomeen. Sommigen, zoals Breitbart en Paul Joseph Watson, legden een verband met de ‘Black Lives Matter’-beweging (BLM). De verklaring die ze hiervoor aangeven, is de constante stroom anti-blanke retoriek vanuit die hoek. Ze wijzen ook op de vele gewelddaden gepleegd tegen Trump-supporters en tegen blanken. BLM-sympathisanten wijzen die beschuldiging echter volkomen van de hand.

Een politieagent uit Chicago, Dimitri Roberts, legde uit: “Dit is haat. En haat heeft geen kleur. Dus als mensen zeggen dat dit op een of andere manier verbonden is aan Black Lives Matter, is dat absoluut de verkeerde manier om dit te bekijken. Laten we kijken waarom dit gebeurde. Dit gebeurde omdat er een zekere onwetendheid was, en er wat mensen waren die met hun bericht sensatie zochten en Facebook-sterren wilden worden. Oké?”

Watson en anderen wijzen er dan weer op hoe men zou reageren indien vier blanken een zwarte minderbegaafde ontvoerd en gemarteld hebben, onder de kreten “f*ck black people” en “f*ck Obama”. Zou men dan ook stellen dat het geen haatmisdaad was en ras geen rol speelde? Dat het enkel ‘slecht opgevoede jongeren’ betrof die simpelweg ‘verkeerde keuzes’ maakten? De constante retoriek tegen Trump wordt eveneens met de vinger gewezen.

De werkelijke oorzaak is allicht een mengeling van de verschillende elementen: verveling, zoeken naar ‘instant fame’, een vleugje racisme, niet aflatende propaganda en een cultuur die het leven als waarde niet langer in ere houdt?

10 REACTIES

 1. Net zoals in West-Europa is ‘racisme’ in de VS al heel lang een éénrichtingsverhaal, zonder enige wederkerigheid. Dit verklaart mede het electoraal succes van Trump bij vele blanken. En het verklaart ook waarom ‘racisme’ een zinledig begrip is geworden, dat vrijwel enkel nog gebruikt wordt om discussies in de kiem te smoren die de politiek correcte ‘elites’ niet kunnen winnen bij gebrek aan échte argumenten.

   • Ontelbare keren, Jan: ik woon en ik werk in Brussel. “Sale belge” is zowat het beleefdste verwijt dat ik regelmatig moet horen. En klacht indienen heeft geen zijn: antiblank, antiwesters of antichristelijk racisme bestaat immers niet volgens de politiek-correcte leer.

   • Ik doe mijn ogen niet toe voor de realiteit. En ik vrees het fysiek geweld van de agressoren. Er zijn al veel ruiten ingegooid en wagens vernietigd van mensen die klacht durfden indienen tegen een bepaalde grote bevolkinsgroep in Brussel.

   • Ga jij als blanke dan maar eens in bepaalde ‘no go zones’ in Chicago en Detroit.
    De politie raadt blanke autobestuurders er aan om zelfs niet te stoppen voor een rood licht.
    Deze problematiek is zelfs eens aan bod gekomen in een (niet politiek correcte) aflevering van de serie ‘Married With Children’.
    Blanken durven in deze wijken zelfs niet meer van bus overstappen uit vrees afgerammeld te worden of erger.
    En net zoals hier, heeft klacht indienen weinig zin.

   • Moet je in Innsbruck aangerand geweest zijn om die toestanden af te keuren? En moet je dan nog een klacht ingediend hebben?