Nu de laatste dagen van de Obama-administratie bijna geteld zijn, zetten de Democraten hun hakken in het zand rond verschillende thema’s zoals de problematiek tussen Israël en Palestina, de ijzige relatie met Rusland en het milieubeleid. Op die manier proberen ze Trump vast te zetten nog voor hij begonnen is. Er is echter één strijd die alle aandacht zal opeisen in de nabije toekomst: die rond Obamacare.

Afgelopen woensdag gaf de leider van de Democratische minderheid in de Senaat, Chuck Schumer, een persconferentie over Obamacare. Hij deed dit na overleg met Senatoren, Volksvertegenwoordigers en aftredend President Obama. De toon van zijn speech was: “The Republicans want to make America sick again” ofwel “De Republikeinen willen Amerika weer ziek maken.”

Zenuwachtige democraten

Schumer ging verder: “In plaats van verder te werken aan betaalbare zorg voor alle Amerikanen, willen ze de zorgverzekering afpakken voor miljoenen Amerikanen en zo het land in chaos storten… De premies zouden stijgen, de kleinere hospitalen zouden hieronder lijden en de verzekeraars zouden weer alle macht hebben. De democraten moeten zich verenigen tegen de republikeinse pogingen om Amerika weer ziek te maken.“

Ook fractieleidster Nancy Pelosi van de Kamer van Volksvertegenwoordigers bracht een gelijkaardige boodschap. Deze weinig verzoenende taal duidt op een zenuwachtigheid die heerst bij de Democraten.

Er is dan ook veel om zenuwachtig over te zijn, want het symbooldossier van weleer is altijd in het centrum van de aandacht gebleven: het was een belangrijke reden voor het ontstaan van de Tea Party, en ook de beide presidentskandidaten hadden er veel aandacht aan besteed. Zo gaf Hillary Clinton toe dat de prijzen de pan uit swingen. Haar man Bill ging zelfs nog een stap verder en noemde het “het gekste ding in de wereld“. Voor Donald Trump was het zelfs een van de speerpunten in zijn verkiezingsprogramma.

Opvallend hierbij is dat er ook vanuit de democratische kant kritiek is op Obamacare. Hoewel de wet twintig miljoen mensen verzekerde, zit de wet inzake kosten en gezondheid zelf ingewikkeld ineen.

“De leugen van 2013”

Voor ongeveer alle Amerikanen worden de premies en ‘deductibles’ (kosten die ze zelf moeten dragen) bijzonder hoog. Zo bedraagt de gemiddelde zelf te betalen kost van een ‘bronzen plan‘ maar liefst 12.000 dollar. Dit maakt dat voor veel mensen het sop de kool niet meer waard is. De private verzekeraars stappen er dan ook massaal uit.

De Kaiser foundation berekende ook dat de familiepremies de hoogte in gingen en in acht jaar tijd met maar liefst 45 procent zijn toegenomen. Ook kunnen veel mensen hun originele verzekeringsplan niet behouden, hoewel dat een uitdrukkelijke verkiezingsbelofte van Obama was. Volgens Politifact was dit zelfs de leugen van het jaar 2013.

Door de vlucht van de vele private verzekeraars zullen er 1,4 miljoen mensen hun verzekering verliezen. Er zijn dus minder verzekeraars, minder modellen om in te stappen en minder dokters en ziekenhuizen die meedoen. 20 procent van de kopers kunnen maar kiezen uit één aanbieder.

51 procent ontevreden

In september nog werd er een peiling gedaan door het gerenommeerde Gallup. Daaruit bleek dat 51 procent van de bevolking ontevreden is over Obamacare. 29 procent zei dat het hen had pijn gedaan en slechts 18 procent zei er beter van geworden te zijn. Deze peiling werd afgenomen toen de administratie nog niet had  toegegeven dat de ‘Zilveren plannen’ gemiddeld over het hele land 25 procent duurdere premies zullen hebben in 2017.

Ondertussen raakte ook bekend dat voor het eerst in decennia de levensverwachting van de Amerikanen daalde. De dure prijs van de ziekteverzekering voor de middenklasse kan hier een rol hebben gespeeld.

Het is uitkijken naar de oplossing die uiteindelijk uit de bus zal komen.