Maandag 23 januari publiceerden Le Soir, RTL TVi, VTM en Het Laatste Nieuws de resultaten van een nieuwe peiling. Wat de partijpolitieke voorkeuren betreft, liggen de resultaten grotendeels in de lijn van de trends van de afgelopen maanden. In Vlaanderen lijkt de N-VA stilaan uit een dal te klimmen, terwijl in Wallonië PS en MR gestaag achteruit gaan. Verder maakt CD&V een slechte beurt, terwijl PTB zijn winst consolideert als derde partij van Wallonië.

N-VA opnieuw in stijgende lijn

Foto: Le Soir. N-VA houdt leiding aan.

Met een score van 27,4 procent komt de N-VA goed uit deze peiling. Het betekent dat de partij op dit ogenblik op een achterban van 25 tot 30 procent kan rekenen. Dat is duidelijk hoger dan het dieptepunt van mei verleden jaar, toen de partij in een peiling van hetzelfde bureau slechts 24,2 procent haalde. Vergeleken met de laatste verkiezingen zit de partij nog altijd op verlies, maar de partij zit nu wel in een stijgende trend. Een en ander kan te maken hebben met de sterke populariteit van Migratiestaatssecretaris Theo Francken (N-VA) die onlangs op nummer een werd gepeild als meest populaire politicus.

Bij CD&V ziet het er slechter uit. De partij zakt opnieuw net onder de grens van de vijftien procent. Met een aanhang van 13 tot 17 procent zit de partij in een licht dalende trend en vrijwel zeker met een verlies tegenover het reeds historisch slechte resultaat van 25 mei 2014. Met deze uitslag is de partij trouwens niet eens meer zeker van haar tweede plaats in het Vlaamse partijpolitieke landschap: zowel sp.a, Open Vld als Groen zouden CD&V wel eens voorbij kunnen steken.

Open Vld en sp.a slabakken, Groen opnieuw stijger

Voor Open Vld en sp.a betekent dat echter nog niet dat die twee partijen het goed zouden doen in deze peiling. Er is weliswaar geen significant verlies vergeleken met de laatste verkiezingsuitslag, maar van grote winsten blijft er voorlopig weinig sprake. Vooral oppositiepartij sp.a kan hier niet tevreden mee zijn.

Groen is een duidelijk stijger in deze peiling. De partij haalt opnieuw meer dan tien procent, en zit sp.a, Open Vld en zelfs CD&V op de hielen. De partij heeft potentieel om de derde partij van Vlaanderen te worden, maar als Vlaams Belang goed scoort, kan ze net zo goed op de zesde plaats terechtkomen. Het toont aan hoe dicht de middelgrote partijen op mekaar zitten.

Vlaams Belang stagneert

Vlaams Belang maakt opnieuw duidelijk winst tegenover de laatste verkiezingen, maar lijkt wat te stagneren op hetzelfde niveau als bij andere peilingen. De partij komt in deze peiling net boven de tien procent uit, maar een resultaat met twee cijfers voor de komma is nog lang geen zekerheid. Het blijft achterliggen op de andere middelgrote partijen in Vlaanderen, maar heeft bij een goede uitslag toch uitzicht op een vijfde of vierde plaats. Opvallend: in tegenstelling tot de voorgaande peilingen deelde het Vlaams Belang niets triomfantelijk op Twitter naar aanleiding van de peiling.

Bij de PVDA is men waarschijnlijk blij met een nieuw peilingsresultaat boven de kiesdrempel van vijf procent. Dat geeft echter nog lang geen zekerheid om ook echt meer dan vijf procent van de kiezers achter zich te hebben: statistisch zit de partij tussen de vier en de zeven procent. Maar twee zetels voor het Vlaams Parlement in de kieskring Antwerpen moeten mogelijk zijn en dan kan PVDA definitief doorbreken in Vlaanderen.

En daarmee zijn we aanbeland bij de zetelverdelingen in het Vlaams Parlement. Op basis van deze peiling haalt de PVDA tussen de 2 en de 7 zetels in het Vlaams Parlement. Vlaams Belang zou kunnen rekenen op 9 tot 16 zetels, en zowel Groen, sp.a als Open Vld tussen de 13 en de 20 zetels. CD&V blijft waarschijnlijk net iets groter met 15 tot 22 zetels, terwijl N-VA afgetekend de grootste blijft met 33 tot 41 zetels.

Regering–Bourgeois stevig in het zadel

De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld zit daarmee stevig in het zadel, met ongeveer 68 tot 79 zetels van de 124 zetels in totaal. Open Vld blijft nodig om een meerderheid te vormen, want N-VA en CD&V kunnen samen slechts op 51 tot 61 zetels rekenen. Mathematisch zou Open Vld voor sp.a ingewisseld kunnen worden – voor zover dat politiek wenselijk of haalbaar zou zijn – of zelfs Groen.

Een centrum-linkse coalitie van CD&V, sp.a en Groen waar sommigen in Antwerpen van dromen, blijft met 47 tot 57 zetels in het Vlaams Parlement onwaarschijnlijk. Zelfs met PVDA erbij blijft een centrum-linkse meerderheid weinig haalbaar. Ook een klassieke tripartite met CD&V, Open Vld en sp.a maakt weinig kans (48 tot 58 zetels), net zoals een V-coalitie met N-VA en Vlaams Belang (45 tot 54 zetels).

Wallonië: PS en MR brokkelen verder af, PTB kan stunten

Aan Waalse zijde is het duidelijk dat zowel PS als MR met grote problemen zitten. De PS zakt voor het eerst seder de laatste verkiezingen diep onder de psychologische grens van de 25 procent, terwijl MR voor het eerst onder de grens van de 20 procent zakt. De dalende trend sedert de laatste verkiezingen blijft dus aanhouden. Daarbij moet bovendien nog opgemerkt worden dat deze peiling afgenomen werd vóór het recente Publifin-schandaal in de media openbarstte, waar de PS in verwikkeld is.

Alhoewel cdH deze keer een beter resultaat neerzet dan bij de laatste twee peilingen, blijft ze het slecht doen, met een duidelijk verlies tegenover 25 mei 2014. Ecolo zit globaal in een licht stijgende trend, maar de grafiek toont duidelijk aan dat winst nog geen zekerheid is. Bij de kleinere partijen blijft PP rond de kiesdrempel zwalpen, terwijl Défi (het vroegere FDF) in Wallonië maar niet van de grond komt.

PTB consolideert winst

En dan is er nog de uiterst linkse PTB, de PVDA in Wallonië. Volgens deze peiling haalt de partij 16,3 procent, en begint ze stilaan zicht te krijgen op een tweede plaats in het Waalse partijlandschap. Bovendien is het Publifin-schandaal niet bepaald van die aard om het resultaat van de PTB naar beneden te trekken, integendeel. Als de huidige trends aanhouden, kunnen we waarschijnlijk nog in de loop van dit jaar peilingen verwachten waarin de PTB de tweede, of heel misschien zelfs de grootste partij in Wallonië wordt. In combinatie met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, die hoe langer hoe meer hun schaduw vooruit beginnen te werpen, zou dit wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen, zowel op federaal als regionaal niveau.

1 REACTIE