Koerden geven nieuwe opdoffers aan IS nabij Raqqa

1
1611

In het kader van de militaire operatie tegen IS gevoerd door de SDF en de internationale coalitie is er opnieuw een overwinning geboekt. SDF-troepen namen vandaag het historische kasteel van Jabar in.

De operatie ‘Euphrates Anger‘ (niet te verwarren met ‘Euphrates Shield’) lijkt daarmee eindelijk op volle snelheid te komen. De inname van het kasteel brengt de voornamelijk Koerdische troepen van de SDF (die door VS gesteund worden) op slechts luttele kilometers van de belangrijke Tabqadam. Deze dam wordt gezien als de westelijke poort naar Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat IS.

Ook vanuit het noorden (Ayn Issa-front) worden successen geboekt door de SDF. Op deze manier naderen de troepen, gesteund door bombardementen van de internationale coalitie (CJTFOIR), Raqqa tot op een dertigtal kilometer.

De succesvolle operaties van de SDF staan momenteel in contrast met het vastgelopen offensief op Al-Bab. Deze stad die in handen is van IS wordt nu al wekenlang zonder succes belegerd door rebellen en Turkse troepen. Vandaag kondigde de Turkse legertop een groter en grondiger offensief aan die de stad definitief zou moeten bevrijden van IS.

Ook vandaag herhaalde de Russische legertop dat het een deel van haar militaire capaciteiten in Syrië zou afbouwen. Dit moet gezien worden als een teken van goodwill in het kader van vredesgesprekken. Maar nu Rusland haar doelen in Syrië bereikt heeft – Assad zijn positie consolideren en Aleppo ontzetten – zoekt met vermoedelijk naar een elegante exit. Men zal vooral onderdelen van de ‘Kuznetsov-vloot‘ terugtrekken. Deze vloot met vliegdekschip werd gezonden om deel te nemen aan de slag om Aleppo en heeft haar rol dus vervuld.

1 REACTIE