‘De muur’ van Donald Trump

0
2271

In de eerste werkweek van President Trump is het al snel duidelijk geworden dat de nieuwe president geen gras over zijn verkiezingsretoriek zal laten groeien. Grensveiligheid, jobs en migratie stonden hoog op de agenda en daar wordt nu ook volop aan gewerkt.

Er komt nu al een tijdelijk verbod op migratie uit zeven landen tot men vanuit de VS de migranten beter kan screenen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor vervolgde minderheden. Trump ging ook al spreken voor de mensen van veiligheidsorganisatie Homeland Security en beloofde meer actie in Chicago, dat al lang gebukt gaat onder een golf van criminaliteit. Inzake jobcreatie kon de regering van Trump al veel positieve berichten voor de achterban de wereld insturen.

‘De muur’ en de zuidergrens van Mexico

Echter, de drie thema’s veiligheid, jobs en immigratie vallen veelal samen met de relatie die Amerika heeft met buurland Mexico. Op woensdag werd dan al via ‘executive order‘ (uitvoeringsbesluit) beslist te beginnen aan de bouw van Trumps beruchte muur en zogenaamde ‘sanctuary cities‘ (asielsteden) aan te pakken. Normaal gezien zouden Amerikaans president Trump en Mexicaans president Peña Nieto van Mexico elkaar ontmoeten op 31 januari om de situatie te bespreken.

Donderdag stuurde Nieto echter het bericht de wereld in dat de meeting niet doorgaat. In een  videoboodschap gaf hij mee dat Mexico alles in het werk zal stellen om het lot van de Mexicaanse migranten in de VS te verbeteren en zijn burgers zal beschermen. Daarna benadrukte hij dat de Mexicaanse regering het jammer vindt dat Amerika toch zal werken aan de muur. Hij verklaarde niet te geloven in muren omdat die mensen verdelen en dat zijn land zeker niet zal meebetalen aan die muur.

Opvallend is dat de Mexicaanse president enkel spreekt over Mexicaanse burgers. Over het lot van niet-Mexicaanse burgers is hij minder uitgesproken.

Zo blijkt dat Mexico zelf met een grote stroom van migranten zit. Volgens schattingen van de VN ongeveer 400.000 mensen per jaar, hoofdzakelijk op de vlucht voor bendegeweld en afkomstig uit Guatemala, El Salvador en Honduras. Heel wat van deze mensen worden gewoon teruggestuurd naar eigen land. In 2015 werden er 175.000 teruggestuurd. Een record en twee en half keer zo veel is als de Verenigde Staten deporteren. Omdat veel van deze migranten door willen reizen naar de VS helpt ook de VS Mexico in deze opdracht. Ze zonden al 75 miljoen dollar aan middelen om de zuidgrens van Mexico met Guatemala en Belize te versterken.

Een Mexicaanse krant riep zelfs al op om zelf een muur te bouwen aan de onderste grens van het Midden-Amerikaanse land om de migranten buiten te houden.

Verandering van koers

Trump antwoordde op de uitspraken van Peña Nieto via zijn geliefde medium Twitter:

Hij ging er verder op door in Philadelphia waar hij benadrukte: “Als Mexico ons niet met respect behandelt, zal ik een andere weg volgen”. De geplande muur van ongeveer 2.000 mijl (ong. 3.200 km) zou tussen de 8 en 15 miljard dollar kosten. Trump heeft er in de verkiezingscampagne altijd een punt van gemaakt dat Mexico die muur zou betalen.
Gisteren werden de krijtlijnen meegegeven van de redenering die de regering nu aan het maken is. Via een diepgaande belastinghervorming die door de Republikeinen in het Congres doorgevoerd kan worden, wil men belastingen heffen op producten uit landen waarmee een handelstekort is en waar Mexico onder valt. Maar ook heel wat andere landen zoals China, Japan en Duitsland zitten dan in de gevarenzone.

Zo kan er uit de handel met Mexico, waar Amerika een groot handelstekort mee heeft in goederen, 50 miljard dollar aan 20% belast worden. Met die opbrengst alleen zou de muur al gebouwd kunnen worden. Dergelijke importheffingen worden volgens communicatiehoofd Sean Spicer gedaan door 160 landen in de wereld. Spicer zei verder dat export belasten en import niet economische zelfmutilatie betekent.

Trump zelf zei nog vorig week dat hij de idee te complex vindt en ziet liever bedrijven die uit de VS verhuisd zijn meer bijdragen. In een gesprek met andere Republikeinen zei hij wel: “We zijn aan het werken aan een belastinghervorming die onze handelstekorten zal verminderen, Amerikaanse export zal vergroten en inkomen zal verhalen op Mexico dat de muur kan financieren, als we beslissen die weg op te gaan.”

Toekomst onzeker

Het is dus onduidelijk welke maatregelen er exact genomen zullen worden, maar de regering is in overleg met beide huizen van het Amerikaanse parlement om een plan uit te werken, dat ook zou kunnen toegepast worden in relatie met andere landen. De onduidelijkheid, samen met de uitlatingen van Mexicaans president Nieto, zorgen er voor dat de Mexicaanse munt, de Peso, onder zware druk staat.

Mexico is de derde belangrijkste handelspartner van de VS en de tweede grootste exportmarkt voor Amerikaanse goederen volgens het ministerie van handel. Grote importheffingen op het Latijnse land kunnen indirect ook grote implicaties hebben op de Amerikaanse veiligheidssituatie. Mexico voert een strijd met de machtige Mexicaanse drugkartels (die cocaïne doorsluizen naar de VS) en in een armer Mexico zullen de kartels krachtiger zijn en de bijhorende groeiende criminaliteit gevoeld worden in de VS.

De Democraten wijzen er op dat de huidige situatie zorgt voor een verslechtering van een belangrijke relatie en samenwerking in de weg staat. Ze halen aan dat de uitlevering van drugsbaron Chapo een product was van de goeie relaties die Obama met Mexico onderhield.

Sommige analisten stellen dat de felle reactie van de Mexicaanse president in het verlengde ligt van de lage populariteit die hij heeft bij de bevolking. Met een “approval rate” van slechts 12%. Brandstofprijzen zijn nu de hoogste in 20 jaar en vele protesten steken de kop op. De Drugsoorlog is ondertussen al 10 jaar aan de gang en er is weinig beterschap in zicht. Daartegenover staat dat Trump steeds betere beoordelingen krijgt van de kiezer. Nu steunt al 59% van de Amerikanen het beleid van de nieuwe president. Ook de beurzen doen het goed. De Dow Jones ging eerder deze week over de historische grens van 20,000 punten. Dat wil zeggen dat de investeerders vertrouwen hebben in de aankondigingen van Trump.

Toch kan een muur alleen geen sluitend stuk zijn van een succesvolle migratiepolitiek voor Trump indien hij illegale migratie wil tegengaan. Een groot deel van de illegale Mexicanen verblijven in Mexico namelijk nadat hun legale verblijfsvergunning is verlopen en niet door stiekem de grens over te steken.