Nadat eind vorig jaar de Russische ambassadeur in Turkije werd neergekogeld tijdens een kunstexpositie in Ankara, vernoemt Turkije nu een museum en een straat naar de dode Russische functionaris. Dat vermeldt het Russische persagentschap TASS.

Het Centrum voor Moderne Kunst in de Turkse hoofdstad, waar de Russische diplomaat Andrei Karlov brutaal werd neergeschoten op 19 december 2016, zal nu ook zijn naam dragen. Andrei Karlov werd doodgeschoten door een voormalige Turks politieagent. De motivatie van de terrorist is nog steeds niet ten volle duidelijk, maar de Turkse regeringsfunctionarissen hebben al de Turkse dissident en islamist Gülen met de vinger gewezen. De banden tussen Gülen en de terreurdaad zijn evenwel niet bewezen. Op videobeelden van 19 december kan men wel de schutter luidkeels “Allahu Akbar” horen roepen. Gülen zou volgens de Turkse overheid ook achter de mislukte coup in Turkije van vorige zomer zitten. Heel wat arrestaties en politieke zuiveringen volgden deze gefaalde staatsgreep op.

Turkije en Rusland lieten na de aanslag weten dat de daad geen impact zou gaan hebben op de verbeterde Turks-Russische verhoudingen. De beslissing inzake het kunstcentrum komt daags nadat een straat, waar de Russische ambassade is in gelegen, ook vernoemd werd naar Karlov. Dit na een unanieme beslissing van het stadsbestuur van Ankara die schriftelijk werd meegedeeld op maandag 9 januari. In Rusland is Karlov reeds postuum de eretitel verloond ‘Held van Rusland’.

Turks-Russische toenadering

Deze handelingen vanwege Turkije zijn te kaderen in de vernieuwde relatie tussen Rusland en Turkije. De relatie tussen Ankara en Moskou was afgelopen zomer onder het vriespunt gedaald toen de Turkse luchtmacht een Russische jet neerhaalde. Het gevechtsvliegtuig had het Turkse luchtruim binnengedrongen volgens de Turkse autoriteiten. De toenmalige kille relatie had in een breder perspectief een en ander te maken met de tegengestelde belangen van de landen in de regio: Turkije wou Syrisch president Bashar Al-Assad weg, Rusland wil deze ondersteunen. Sinds de hevige Russische luchtbombardementen op Syrische rebellen is de positie van Assad in Syrië beveiligd.

Turkije heeft sindsdien de strijd tegen IS opgevoerd in Noord-Syrië. Turks president Recep Erdogan lijkt zich meer en meer te verwijderen van het Westen ten voordele van het Russische partnerschap. Zo zijn er moeilijkheden bij de Turkse toetredingsgesprekken met de EU en beschuldigde Turkije vorige maand zelfs nog de VS van IS te steunen. In 2015 beschuldigden Russische media Erdogan er nog van om olie te verhandelen met IS.