Meryl Streep haalt fel uit naar Trump op Golden Globes

2
1905

De Golden Globes is een jaarlijks evenement waarin de Hollywoodsterren in de bloemetjes worden gezet en prijzen krijgen. Maar dit jaar stal actrice Meryl Streep de show door fel uit te halen naar de Amerikaanse president-elect Trump. Dit zonder hem letterlijk te vernoemen.

Als indicator voor de kwaliteit van films wordt het evenement overschaduwd door de meer gezaghebbende Oscars. Daarom is het evenement vooral bekend bij het brede publiek door de snedige komische insteek, waar de komiek van het moment altijd een kans krijgt om zijn of haar ding te doen. Zo mocht Ricky Gervais er in het verleden meerdere keren openen en ook Tina Fey en Amy Poehler hebben al een paar keer de honneurs mogen waarnemen. Dit jaar was het de populaire Jimmy Fallon die de lachers op z’n hand moest zien te krijgen.

‘Lifetime Award’

De meeste aandacht van de avond ging deze keer echter naar de bejaarde actrice Meryl Streep. Toen deze de Cecil B. DeMille Award kreeg, maakte Streep gebruik van het moment om een politiek statement te maken en fel uit te halen naar de nieuw verkozen president Trump. Trump beet maandag op zijn beurt hard terug.

Met een krop in de keel klaagde de Hollywood-miljonair, bekend van onder meer The Devil Wears Prada, het onrecht aan die volgens Streep haar en de wereld werd aangedaan. De kiesnederlaag in november van de presidentskandidate (Hillary Clinton) die ze nog hard steunde, zindert na in Hollywood.

Zo klaagde Streep aan dat zij en de rest van de rijke mensen in de zaal zwart gemaakt worden, omdat “ze Hollywood, de pers en buitenlanders zijn”. Grote delen van dit selecte publiek werd zichtbaar oncomfortabel omwille van de weinig subtiele politieke boodschap.

Streep wees er op dat “als sommigen hun zin kregen, men enkel nog zal kunnen kijken naar gewelddadige sporten zoals American Football en MMA“. Voor heel wat Amerikanen schoot de opmerking in het verkeerde keelgat: alsof deze sporten niet goed genoeg zouden zijn. De opmerking die Hillary Clinton maakte over ‘Deplorables‘ echode na in de zaal.

Fake News

Streep ging verder met het incident die haar het meest verbaasd had vorig jaar: de ruzie tussen Trump en een journalist met een handicap. Ze nam het narratief over dat nochtans inmiddels al maanden geleden gefalsifieerd werd. Hoewel hij spotte met de journalist, spotte hij niet met zijn handicap. De imitatie die Trump deed was van lage kwaliteit, maar is er een die hij voor vele doelwitten gebruikt. Trump had eind 2015 ruzie met een journalist van de New York Times, Serge F. Kovaleski. Op een verkiezingsmeeting deed Trump hem na in z’n eigen typische stijl: hij maakt er een dom en spastisch figuur van. Dat is uiteraard weinig stijlvol maar de pers sprong er op alsof Trump mensen met een handicap belachelijk maakt. Zo ook Streep. Nochtans heeft Kovaleski arthrogryposis, dit is een afwijking op de gewrichten. Als je niet let op de hand van Kovaleski, zou je nooit raden dat de man een beperking heeft. Het lijkt niet op de mimiek die Trump op dat podium had in 2015.

Geweld

Streep vervolgde nog met te stellen dat wie geweld uitlokt en zijn positie gebruikt om anderen te pesten, iedereen doet verliezen. Machtsmisbruik is voorgevallen in de afgelopen Amerikaanse verkiezingen, aan de Democratische zijde, onder meer bij de nominatiewedstrijd tussen Clinton en Bernie Sanders.

Als kers op de taart riep ze de pers op om haar taak te doen, verontwaardigd te zijn en vroeg ze om de bescherming van de journalistiek.

 

2 REACTIES

  1. Bejaarde actrice??? Meryl Streep is 67… Respect! Van Vince Vaughn en Mel Gibson is geweten dat ze de Republikeinen steunen, er zijn trouwens nog andere bekende artiesten in dat geval (Cl. Eastwood, Charlie Daniels, Bruce Wilis,…) . Ik vraag me af waarom die dan Trump niet actief zouden kunnen steunen en bv op zijn inauguratiefeest optreden. Berufsverbot? Kom nou!