Steeds meer bedrijven willen, om een grote markt te kunnen aanboren of niet te verliezen, geld verdienen aan de groeiende moslimbevolking in onze regio. En dat betekent halal goederen en diensten aanbieden, naast (of in vervanging van) het klassieke aanbod. Zo serveert Quick in Frankrijk enkel halalvoedsel (in België doet geen enkel Quick-filiaal dat), hebben Fortis en andere banken halalbeleggingsfondsen (zonder rente) enzoverder. Maar wat u misschien niet weet, is dat heel wat Belgische voedselbedrijven zoals Lutosa ook halal aanbieden.

Wie naar de webstek van frietproducent Lutosa surft, leest dat “niks aan hun oog ontsnapt tot aan de eindverpakking”. Tal van interne en externe audits vinden volgens het bedrijf plaats die elk jaar uitmonden in een hernieuwing van heel wat certificaten. Het gaat onder meer om IS09001:2008, IFS (International Food Standard), BRC (British Retail Consortium), Certisys (BIO-assortiment), ISO 50001 (standaard in energy management), ISO 14001 (standaard in environment management) en dus ook HFCE (Halal Food Council of Europe).

Halal?

Dat de frietjes van Lutosa halal zijn, wekt verbazing. Dat komt omdat heel wat Vlamingen denken dat ‘halal’ enkel op vlees slaat. Maar dat klopt niet. Halal betekent dat iets ‘rein’ is volgens de islamitische voorschriften. Het kan daarbij gaan om een (voedings)product maar ook bijvoorbeeld om een handeling. Wat halal is, is geschikt voor de moslimgemeenschap en volgt een aantal regels die voortkomen uit de Koran en Hadith. Het kadert in de Fikh (plichtenleer) van de Sharia of islamitische wetgeving. Voeding kan dus halal zijn, maar ook bijvoorbeeld cosmetica of beleggingsfondsen.

Wat voeding betreft mag islamitisch goedgekeurd eten niet afkomstig zijn van of in contact zijn geweest met varkens (zoals algemeen bekend). Ook uit den boze: honden, apen, slangen, insecten, amfibieën zoals kikkers, ezels, krokodillen, bepaalde zeewezens enzovoort. Wat vleesproducten betreft, moeten dieren die niet tot bovenstaande soorten behoren volgens de correcte rituelen zijn geslacht. Hier is zoveel rond te doen geweest vorig jaar.

Plantaardige producten moeten aan heel wat minder voorwaarden voldoen om een halal-label te verkrijgen. De producten mogen niet voortkomen uit planten die intoxicerend werken of waarvan de roeswerking niet kan geneutraliseerd worden (bier, hoewel plantaardig, is dus haram of ‘onrein’ want bevat alcohol). Het eenvoudig criterium voor plantproducten kan een reden zijn waarom heel wat Belgische voedingsbedrijven ervoor kiezen om zo’n certificaat te behalen: het vergt weinig of geen moeite. Een spekboer heeft minder opties.

Dat frieten dit ‘keurmerk’ kunnen krijgen, is belangrijk om een bepaald doelpubliek te bereiken. De frietjes van Lutosa worden bijvoorbeeld aangeboden bij groothandelaar Atlas Halal Products. Bij deze groothandelaar hebben ze drie verschillende soorten friet in assortiment: Lutosa 7 mm – Lutosa 10 mm – Lutosa 12 mm. “Verkoopeenheid: Verpakt per 10 kilo. 4 x 25 kg in een doos.” De hoeveelheid wijst op restaurants, frituren of snackzaken als pitabars als klanten.

Een hele reeks bedrijven bij EuroHalal vzw

We vinden de naam van Lutosa ook terug als referentie van de vzw EuroHalal in Brussel. Op de webstek is te lezen: “EuroHalal – Office of Control and Halal Certification stelt voor om uw producten door onze diensten te certificeren, bestemd voor de moslimgemeenschap van België en buitenland.” Het multidisciplinaire team van EuroHalal bezit naar eigen schrijven “een internationaal netwerk van zaken relaties verspreid over de gehele wereld die zij dagelijks onderhoudt.” En nog: “EuroHalal kan u dan ook in verbinding stellen met een aantal buitenlandse potentiële partners.”

Op de website van EuroHalal zien we een afbeelding van onder meer Guylian chocolade. Wie nog halal producten aanbieden volgens de vzw: Lotus bakeries, Poppies, Luxlait, Farm Frites, Duc d’O, Kim’s Chocolates, Habi…

Habi bevestigt dat ze in het verleden gewerkt hebben met EuroHalal maar zegt dat dit nu niet meer het geval is. Meer details worden niet meegedeeld. Het bedrijf is gevestigd in Waver en maakt sauzen. Bij Poppies een ander geluid: “De informatie op de site Eurohalal is correct. Wij hebben een halalcertificatie voor onze producten. In bijlage ons certificaat.” Poppies is een koekjesfabricant en moet dus ook vermoedelijk weinig moeite doen om het certificaat te verkrijgen. Let wel, ook gelatine dat veel gebruikt wordt in snoepgoed, is veelal haram. Dit omdat het vaak wordt gewonnen uit beenderen en huiden van varkens (of niet halal geslachte runderen). Bij Lotus Bakeries klinkt het: “Enkel onze speculoos en onze speculoospasta zijn halal gecertificeerd.”

Kim’s Chocolates antwoordt ongeveer hetzelfde: “Bedankt voor uw mail en uw interesse. Als bijlage vindt u ons certificaat voor Halal. Al onze producten zijn Halal.” Duc d’O maakt dan weer een verduidelijking: “Het klopt dat een aantal van de Duc d’O producten halal zijn.” Enkel de truffelproducten van Duc D’O zijn halal, zo blijkt. Bij Guylian kregen we het volgende geluid te horen: “Wij krijgen inderdaad een halalcertificaat van EuroHalal. Dat zij onze naam op hun site gebruiken wisten wij niet en wij danken u om ons daarvan bewust te maken.”

Vaak onduidelijk

Heel wat bedrijven zien dus in de islamitische certificatie een sterk verkoopargument. Toch blijft er heel wat onduidelijk omtrent het halalgegeven. Zo is de helft van het lamsvlees verkocht in België halal geslacht. Maar of al dat vlees daarom echt ook halal is, is minder duidelijk. Immers, volgens EuroHalal vzw moet iets om halal te zijn ook een etiket dragen dat dit al dusdanig indiceert. Heel wat supermarkten verdoezelen echter die informatie. Correcte labels zouden alleszins duidelijkheid verschaffen voor zowel islamitische consumenten als niet-islamitische.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE