Vannacht werd een spectaculair nieuwsbericht over Trump de wereld ingezonden door Buzzfeed en CNN. Trump zou daarbij iemand op het bed van een tegenstander hebben later urineren. Beide nieuwsgroepen beweren een geheim document te bezitten waarin ongelofelijke schandalen staan over Donald Trump. Ook in de Vlaamse media werd dit nieuws overgenomen door onder meer De Standaard, HLN, De Redactie, De Tijd:

“Het rapport bevat details over verregaande inspanningen van de Russische regering van president Vladimir Poetin om Trump voor hun kar te spannen. Er staan ook details in over seksuele escapades van Trump met prostituees tijdens bezoeken aan Moskou. Daarvan zouden videobeelden bestaan.”

“… voormalige MI6-medewerker heeft een heus dossier samengesteld over de relatie tussen Trump en Rusland. Dat bestaat vooral uit memo’s die maandenlang verzameld werden. Vaak zijn ze niet-specifiek en haast onmogelijk te verifiëren, en er staan fouten in het document, maar de insinuaties zijn niet min. De man beweert dat de Russische overheid Trump al jaren ‘steunt, helpt en cultiveert’. Ook zouden ze ‘perverse seksuele daden’ gedocumenteerd hebben waar Trump bij betrokken was en hem zo chanteren. Hij heeft het onder meer over prostituees die ingehuurd zouden zijn door Trump om te urineren op het bed van de Obama’s.” 

De smeuïge verhalen werden gisterennacht in de VS al snel op Twitter opgepikt en kregen de hashtags #Pissgate en #Goldenshowergate.

Het document is online te lezen. Maar Trump noemde het al snel ‘fake news’:

CNN en BuzzFeed hadden hun bronnen slecht gecontroleerd zo zou blijken volgens PoliZette. Veel journalisten hadden immers het bericht ontvangen en besloten er niets mee te doen wegens gebrek aan bewijzen.

Grap van ‘4chan’ geraakte tot bij de CIA

Nu zou blijken dat gans het verhaal een grap is van 4chan. De grappenmaker legt het uit op Twitter.

Het valse bericht werd gefabriceerd en uitgestuurd naar tegenstanders van Trump.
#NeverTrump-activist Rick Wilson nam het over. Die zou het doorgestuurd hebben naar meer linkse figuren bij de CIA. Ook daar zouden ze het valse bericht overgenomen hebben. Conclusie bij de CIA zou vervolgens geworden zijn dat Rusland Trump wil chanteren met ‘deze kennis’. Obama en Trump werden vorige week gebriefd in een rapport. De CIA voegde er wel nog aan toe dat ze het bericht niet kon bewijzen. Dat laatste zorgde er voor dat Trump toen hard uithaalde naar de CIA.

Maar nog een teken aan de wand is dat bovenaan het document te lezen is “confidential/sensitive source”. Dat is dat noch bij de CIA, noch bij de MI6 een gangbaar gebruik. Op 4chan rollen de gebruikers en ‘trolls‘ over de grond van plezier.