Marine Le Pen wil Krim erkennen als Rusland

0
1503

In een interview met de Russische krant Izvestia kondigde Marine Le Pen aan dat ze de Krim zou erkennen als deel van Rusland mocht ze president van Frankrijk worden. Eerder deze maand drukte Le Pen nog haar goedkeuring uit over de annexatie van de Krim door Rusland in 2014.

De relaties met Rusland zijn een thema dat geregeld ter sprake komt naar aanloop van de presidentsverkiezingen later dit jaar. Zo staat François Fillon, de frontrunner van Les Républicains, bekend om zijn pro-Russische houding. Fillon is vragende partij voor een normalisering van de Westerse relaties met Rusland en hij is tegenstander van de economische sancties. Nu komt ook Marine Le Pen, kandidate voor het Front National, met een concreet voorstel die een koerswijziging zou impliceren in het buitenlands beleid van Frankrijk.

Begin januari benadrukte Marine Le Pen nog de geoorloofdheid van de Krim-annexatie door Rusland in 2014, waarop Oekraïne haar als persona non grata verklaarde. Volgens Le Pen gebeurde de landsoverdracht richting Rusland volstrekt legaal vermits de inwoners van de Krim er hun goedkeuring voor uitdrukten in een referendum. Ruim 97 percent van bevolking stemde toen voor een aansluiting bij Rusland. Het omstreden schiereiland maakt bijgevolg integraal deel uit van Rusland, zo meent Le Pen en ze is dan ook van plan om het als dusdanig te erkennen mocht ze de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden. Met dit standpunt staat Marine Le Pen lijnrecht tegenover de houding die de EU en de Verenigde Staten al enkele jaren aannemen tegenover Rusland.

De gewillige relatie tussen het Front National en Moskou is zeker niet éénzijdig. In november 2014 bekwam het FN een lening van 9,3 miljoen euro bij een Russische bank. Geen enkele Franse bank is bereid is de nationalistische partij geld te lenen. Eind december 2016 beweerde Le Canard enchaîné dat het Front National een nieuwe Russische financiële injectie kreeg, ditmaal ten bedrage van 28 miljoen euro. De partij ontkent dit echter. Eerder nog deze week was Marine Le Pen aanwezig in New York, in Trump Tower.

ADVERTENTIE