Mannenrechten: Het werd eens tijd

5
4883

In 2017 zal het onderwerp mannenrechten eindelijk de aandacht krijgen die het verdient. Een nieuwe documentaire gemaakt door Feministische filmmaker Cassie Jaye genaamd ‘The Red Pill’ zal Amerika veroveren.

Waar staan de Men’s Rights Activists of MRA voor? De MRA is een beweging die pleit voor een gelijke behandeling van de man als het gaat huwelijk, alimentatie, voogdij en aanverwante zaken. Ook wil de beweging meer aandacht voor jongensbesnijdenis en slechtere schoolprestaties van jongens in een ‘gefeminiseerd’ (lager) onderwijs.

Het verwijt dat de MRA’s maken aan de rest van de maatschappij is tweeledig. Vrouwen worden positiever dan mannen gepresenteerd in onze populaire cultuur, oftewel het ‘Women Are Wonderful‘-fenomeen. Dat is een emotioneel-psyschologische bias ten voordele van vrouwen, die ervoor zorgt dat we meer positieve eigenschappen toeschrijven aan vrouwen dan aan mannen.

En dat staat in scherp contrast met de levens en ervaringen van mannen die dankzij de overheid en spermabanken verwaarloosbaar zijn geworden, de zogenaamde ‘disposability of men theorie.

Deze verwaarloosbare status leidt tot meer mannen die sterven vanwege een zwaar beroep, deelname aan het leger en zelfmoord. Mannen worden zwaarder gestraft voor hetzelfde misdrijf.

Daar komt bij dat vrouwelijke genitale mutilatie zeer terecht hoog op de politieke agenda staat. Besnijdenis bij jongens is echter maatschappelijk geaccepteerd in het westen.             Een Nederlandse verzekeraar maakt zelf reclame voor besnijdenis bij jongens! Er wordt overduidelijk met twee maten gemeten.

Biologie

Zowel de onterechte ophemeling van vrouwen als de onterechte demonisering van mannen is biologisch te verklaren.

In vroegere tijden, toen het overleven van de stam voorop stond, waren vrouwen waardevoller dan mannen in een cruciaal opzicht: vrouwen baren immers kinderen. De levens van de mannen die de barende vrouwen moesten beschermen waren minder waardevol. Er was immers maar één man nodig om meerdere vrouwen zwanger te maken. Zodoende was het leven van een man minder waard.

Maar omdat biologie geen filosofie is en de mens beschikt over een vrije wil,  zijn we niet gebonden aan dit scenario. We leven niet langer in een stam, maar in een maatschappij waar we zelf de relaties kiezen die we aangaan met anderen.

Relevant voor ieder

De mannenrechten beweging is relevant voor man en vrouw. Mannen die slechter presteren en ongelukkiger zijn hebben vrouwen minder te bieden, de kwaliteit van mannen zal dalen en daar hebben ook vrouwen onder te lijden. Feminisme heeft zijn functie gehad en mede dankzij die beweging spreken we nu over gelijke rechten. Maar na jaren van mannelijke introspectie en kritiek vanuit de populaire cultuur is het nu misschien de beurt aan vrouwen. Laten we afstappen van het idee dat iedere moeder een goede moeder is, dat vrouwen geen kwaad kunnen doen enzoverder. Niemand wordt geholpen met het in stand houden van deze stereotypes.

Laten we voor de toekomst van man en vrouw toewerken naar een situatie van gelijke rechten, waarin individuen van beide sekses worden gewaardeerd naar prestaties en karakter.

 

5 REACTIES

  1. Feminisme heeft zijn nut gehad in het verleden maar is te ver doorgeslagen. De beweging is gekaapt door lesbiennes en mannenhaatsters en streeft niet langer naar gelijkheid maar naar vrouwelijk suprematie. Met als gevolg dat we discriminatie van mannen normaal beginnen te vinden. Om maar iets te zeggen, hoeveel mannelijke medewerkers hebben jullie al gezien in Kruidvat-winkels? Daar wordt nooit iets over gezegd. Maar als een winkel systematisch enkel mannen zou aanwerven dan zou het protest niet van de lucht zijn.