Jack Ma van Alibaba ontmoet Trump: één miljoen jobs extra in de VS?

0
793

Jack Ma, stichter en voorzitter van de Chinese e-commerce gigant Alibaba had gisteren een ontmoeting met President-elect Trump waar de belofte werd gemaakt om één miljoen jobs naar de VS te brengen. Dat zou mogelijk worden door het voor kleinere Amerikaanse bedrijven makkelijker te maken om online producten aan China te verkopen.

Traditioneel is het vooral China dat producten exporteert naar Amerika. Dat heeft een groot handelstekort tot gevolg, wat dan weer de nettovermogenspositie van het land aantast. Een dergelijke aanpassing van de handelsrelaties tussen beide grootmachten is dus welgekomen nieuws voor Trump, als het doorgaat zoals aangekondigd. De Alibaba Group Holding verwacht dat het initiatief één miljoen jobs kan opleveren.

Chinese overheid

Ma is een Chinees burger en staat dicht bij de machthebbers van het land, de Communistische Partij. Alibaba heeft nauwe banden met de Chinese overheid en werkt samen in bepaalde strategische sectoren zoals de cloud-infrastructuur en big data.

Deze ontmoeting stond dus ook in het licht van eerdere uitspraken van Trump – tijdens de campagne erg kritisch voor de huidige handelsverhoudingen met China – die de Chinezen er onder meer van beschuldigde de munt te manipuleren. Ma was in elk geval erg positief over Trump en noemde hem “slim” en “open van geest”.

Belangenvermenging?

Er werd niet vermeld of er gesproken werd over het onderzoek dat gaande is tegen de boekhoudpraktijken van Alibaba, uitgevoerd door de Securities and Exchange Commission, de toezichthouder van Amerikaanse beurzen.

Opvallend, voor de post van voorzitter van die commissie zou Trump Jay Clayton willen voordragen. Clayton is advocaat bij het kantoor Sullivan & Cromwell, dat onder meer Alibaba in portefeuille heeft. Hij werkte ook aan het publiek debuut van het bedrijf in Amerika.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/