Volgens Al-Masdar (een pro-Assad nieuwsmedium) is IS terug in opmars in het oosten van Syrië. In wellicht het grootste IS-offensief in maanden probeert IS terug terrein te winnen in Deir ez-Zor, vlak aan de Eufraatrivier. IS heeft controle gekregen over de bevoorradingsroutes, en probeert de verbinding tussen de luchthaven en de stad in handen te krijgen. Rond deze luchthaven zijn de gevechten nog bezig.

De aanval begon met enkele bomauto’s aan checkpoints die tientallen slachtoffers onder het Syrisch leger hebben veroorzaakt. Vervolgens kon IS snel oprukken en het Syrisch leger heeft zijn hoofdkwartier in de regio moeten verlaten. Deir ez-Zor is belangrijk voor IS vanwege de bevoorradingswegen naar de hoofdstad van IS, Raqqa.

Nog steeds waternood in Damascus

Ondertussen staat het herstellen van de waterbevoorrading van Damascus op de helling sinds het opflakkeren van nieuwe conflicten tussen het Syrisch leger en de rebellen. Er was eerder een akkoord gesloten over het herstellen van de waterbronnen die sinds eind vorige maand al waren verbroken door rebellen. Die laatsten controleren het gebied van Wadi Barada, noordwestelijk van Damascus, en haar cruciale waterbronnen. Het blokkeren van de waterbevoorrading werd door de Verenigde Naties veroordeeld als een oorlogsmisdrijf.

De nieuwe incidenten zouden zich hebben voorgedaan nadat Ahmad al-Ghadban, één van de coördinators voor de onderhandelingen, werd vermoord door de rebellen. Dit meldt het Syrisch persagentschap SANA. Hoe lang de bevolking in Damascus nog zonder water zal zitten is onbekend.

1 REACTIE

  1. IS is een ideologie, dat stop je niet met militaire middelen. Je kan mensen bevrijden van onderdrukking, dat moet je ook doen. Maar “de gedachten zijn vrij”. Ook voor jihadisten. Een illusie dat je een gedachtengoed met repressie verdringt. Informatie, overtuiging, voorbeeldfuncties, appél aan maatschappelijke verantwoordelijkheid, integratie, taalkennis, opleiding, engagement van de migrantengemeenschap. Dat is het antwoord. Werk aan de winkel! Meer nieuwkomers verhogen exponentieel onze inspanningen. Misschien kunnen we dit wel aan, maar dan moet de oppositie stoppen met klagen dat er zelfs voor onze eigen mensen geen voorzieningen zijn. Het is ofwel het één of het ander.