LIVE: De inauguratie van Donald Trump

0
1087

Vanavond is er de inauguratie van Donald Trump. Dat is de ceremonie waarin de nieuwe president de eed aflegt als 45ste president van de Verenigde Staten. Deze vindt traditiegetrouw plaats op 20 januari. De grondwet verplicht enkel het zweren van de bekende eed, maar over de jaren heen zijn er allerlei tradities ontstaan die het gebeuren aanvullen, zoals parades, muzikale intermezzo’s, bals en een toespraak.

De feesten begonnen gisteren al met een even traditionele kranslegging aan het militair kerkhof in Arlington. Vervolgens was er het ‘Make America Great Again’-welkomsfeest bij het Lincoln Monument, waar muzikanten zoals Three Doors Down en Toby Keith de bekendste gezichten waren. Ook enkele orkesten en fanfares verzorgden de show, al had het voor sommigen wat voeten in de aarde om te kunnen optreden. Volgens critici waren de optredens matig van kwaliteit, ook gezien de problemen Trump had met artiesten te vinden.

Het gebeuren werd afgesloten door een korte speech van Trump zelf. In die speech beschreef hij zichzelf als een boodschapper van het volk, aanvoerder van een speciale beweging. Hij sprak van het land te verenigen, inclusief de inner cities en “to make Amerika Great Again”. Hij haalde ook de vergeten mannen en vrouwen aan die nu niet meer vergeten zijn, analoog met z’n eerste tweet na zijn kiesoverwinning:

Voorts beloofde Trump jobs voor Amerika, een sterker leger, sterke grenzen en dat zijn regering dingen zal doen die al decennia niet meer gedaan zijn en échte verandering zal brengen. De avond werd afgesloten met een vuurwerkshow.

Programma vandaag

Om 15:30 onze tijd stond vandaag eerst nog een kerkdienst op het programma. Daarna ging Trump op de koffie ging bij uittredend president Obama in het Witte Huis. Rond 17:30 straks begint dan het officiële programma: eerst een lezing uit de Bijbel en daarna een korte openingstoespraak door Republikeins Senator Roy Blunt, die samen met minderheidsleider Charles E. Schumer verantwoordelijk is voor de ceremonie.

Vervolgens komt er nog een speech van Vice-President Mike Pence en is er nog wat muziek. Om 18:00 onze tijd is het dan het moment suprême en spreekt de nieuwe president z’n eed uit. Na de eed spreekt hij dan z’n volk toe in ‘The Inaugural Address‘.

Na de toespraak wordt er afgesloten met het Amerikaanse volkslied, gezongen door Jackie Evancho. Daarna is er nog een korte parade en enkele verplichte bezoeken aan galafeesten.

De toespraak

Vooral de Inaugural Address die de nieuwe president zal geven wordt naar uitgekeken. Daar zal Trump immers zijn visie en doelen voor zijn ambtsperiode meegeven. Meerdere ‘Adresses’ hebben de geschiedenisboeken gehaald.

De woordvoerder van Trump, Sean Spicer, verklaarde dat het straks een meer persoonlijke en filosofische toespraak zal worden over de visie op het land, dan een concrete agenda voor het beleid. “Hij zal bespreken wat het betekent om Amerikaan te zijn, de uitdagingen die er te wachten staan.”

Trump zou zich volgens de Washington Post laten inspireren door Ronald Reagan en John F. Kennedy. Reagan wat betreft stijl, die zelfzeker was en een band had met het volk. Naar Kennedy wordt gekeken inzake grote nationale ambitie en motiverende kwaliteiten.

Trump zelf zag het deze morgen alvast helemaal zitten.

Links protest

De beëdiging kent heel wat links protest. Daarbij zijn al kleine onregelmatigheden gebeurd. Zo was er een aanval op het feestje van Trump-supporters op het ‘DeploraBall‘. De opvallende naam is een knipoog naar de beruchte speech waar Clinton half het land verweet “deplorable” (onverdraagzamen, verschoppelingen) te zijn. Nogal wat bezoekers werden lastiggevallen en gemolesteerd.

Een grote politiemacht is op de been om geweld tegen te voorkomen. De acties en protesten staan in schril contrast met de sympathie en kalmte die Obama mocht ontvangen tijdens zijn inauguratie.