Hollande vindt Trump “uitdaging”

0
782

De Amerikaanse regering van kersvers Amerikaans president Donald Trump (REP) baart de Franse president François Hollande (PS) kopzorgen. Dat liet hij blijken in een gezamenlijke persconferentie met bondskanselier Angela Merkel (CDU).

“Laten we eerlijk zijn, er zijn uitdagingen die de Amerikaanse regering stelt aan ons handelsbeleid en aan onze mogelijkheden om conflicten op te lossen in de wereld.” De Franse president zei dit in navolging van heel wat uitlatingen en vroege beleidsdaden van president Trump.

Donald Trump haalde al vaker uit naar de geplogenheden van de EU en de NAVO. Zo noemde hij de NAVO achterhaald omdat het gebouwd is in tijden van Koude Oorlog, dat wil zeggen tegen een communische superstaat en niet uitgerust tegen globaal terrorisme.

Ook economisch belooft Trump een harder beleid te voeren waarbij minder gebruik zal gemaakt worden van het economisch globalisme van de afgelopen jaren. Gisteren zei Trump nog dat hij de beruchte grensmuur met Mexico zal financieren met een importheffing van 20% op Mexicaanse producten waarop de marktwaarde  Peso, de Mexicaanse munteenheid, prompt kelderde.

Populisme

De Franse en Duitse staatsleiders spraken ook over groeiende dreigingen in Europa zowel intern als extern, onder meer verwijzend naar de groei van “populisme”. “Wat Europa bedreigt komt niet alleen van buiten. Het komt ook voor binnen onze grenzen. Dit betekent de groei van extremisme dat externe factoren gebruikt om verstoringen intern te veroorzaken“.

De Franse socialistische president verwijst hierbij naar Marine Le Pen, voorzitter van het rechtsnationistische Front National dat het bijzonder goed doet in de peilingen. Verwacht wordt dat Le Pen zeker de tweede ronde zal halen in de aankomende Franse presidentsverkiezingen. Marine Le Pen houdt er goede relaties op na met het Kremlin en pleit ook voor een normalisatie van Franse betrekkingen met Russisch president Poetin. De partij heeft een lening aangegaan in Rusland om de kiescampagne te financieren nadat het onmogelijk bleek om een lening te verkrijgen in Frankrijk.

Ook in de rest van Europa zijn rechtsnationalistische en migratiekritische partijen aan een opmars bezig. Veelal zijn ook deze partijen positief ten opzichte van het Rusland van Poetin. Geert Wilders in Nederland van de PVV (Partij voor de Vrijheid), de voormalige voorzitter van UKIP (United Kingdom Independence Party) Nigel Farage, Frauke Petry van de AfD (Alternative für Deutschland)… Allemaal zijn het rechtse en populaire politici die zich positief uitdrukten over Poetin en Rusland.

Vorige maand maakte president Hollande duidelijk dat hij niet opnieuw zich kandidaat zou stellen voor president in de aankomende verkiezingen. Vlak hiervoor werd Hollande als minst populaire president sinds 1958 gepeild. Hiermee is hij de eerste president in Frankrijk in 50 jaar dat geen tweede maal een presidentiële campagne voert. Het was niet de eerste keer dat Hollande twijfel en onzekerheid uitdrukte over Trump. Ook in november 2016 zei hij al dat met de verkiezing van Trump “een periode van onzekerheid start”. Dit staat in sterk contrast met Hollande zijn attitude over de VS toen Barack Obama (DEM) net verkozen werd voor een tweede ambtstermijn in 2012.