Vrijdag was er opnieuw een grote betoging in Washington DC. Dit keer was de ‘March for Life‘ aan de beurt. De ‘March fort Life’ is een jaarlijkse betoging in de Verenigde Staten tegen abortus. De mars vindt altijd plaats rond de verjaardag van Roe v. Wade, in wiens zaak het hooggerechtshof in 1973 besliste om abortus te legaliseren. Ook in België is er een ‘Mars voor het leven‘, die vindt plaats op 26 maart dit jaar.

De betoging krijgt vooral steun uit religieuze en conservatieve hoek. Zo spraken in het verleden Ronald Reagan en George W. Bush hun steun uit via telefoon. Dit keer was de steun vanuit de pas verkozen regering echter veel explicieter. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen toppers uit de regering spreken. Niemand minder dan vice-president Mike Pence en Kellyanne Conway, raadgever van de president, spraken hun steun voor de doelstellingen van de betoging uit. De komst van Pence was historisch. Hij wordt de hoogst in rang staande politicus in de geschiedenis van Amerika die zich aan de ‘March for Life’ verbond.

Contrast in de media

Trump zelf had er in het interview van ABC met David Muir fijntjes op gewezen dat de ‘March for Life’ altijd veel minder aandacht krijgt van de ‘Main Stream Media’. Met de uitspraak dwong hij de media er toe zeker verslag uit te brengen. Temeer gezien de controverse die werd gemaakt naar aanleiding van de opkomst bij de inauguratie en de linkse tegenbetoging die er na werd georganiseerd, met name de ‘Women’s March on Washington‘. Die betoging viel vooral op door enkele opvallende toespraken van beroemdheden.

Het contrast met de Women’s March was aanzienlijk. De sfeer op de mars was veel positiever, vooral omdat de aanwezigen, in tegenstelling tot de vorige betoging, wel verheugd waren over de nieuwe president. Die kon het bovendien ook niet laten om nog eens op Twitter zijn steun mee te geven:

De mars wordt vooral gedragen door katholieken. Dat is een groep die tijd nodig had om zich te scharen achter een president die meerdere keren gescheiden en hertrouwd is geweest. Ook al stelde Trump dat hij over het algemeen achter het werk van Planned Parenthood staat. Vandaag blijkt dat de beloftes die hij in het verleden maakte meer dan volstaan voor de meeste katholieken. Het vice-presidentschap van Mike Pence was ook een belangrijk signaal omwille van diens erg sterke reputatie op het vlak van de strijd tegen abortus.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Benoeming hooggerechtshof

De anti-abortus beweging denkt de wind in de zeilen te hebben met de nieuwe Republikeinse dominantie over het land. De eerste belangrijke beslissing die nu kan genomen worden, is de benoeming van een conservatieve rechter in het Hooggerechtshof.

Trump beloofde eerder in elk geval al een ‘pro-life‘ rechter te zullen benoemen. Normaal gezien wordt de beslissing hierover volgende donderdag bekendgemaakt. In een interview met het “Christian Broadcasting Network” beloofde Trump alvast dat de evangelicals verheugd zullen zijn met zijn keuze. Dat interview wordt zondag uitgezonden. Er zouden nog twee kandidaten zijn waar tussen gekozen zal worden.

Die benoeming is voor veel Amerikanen erg belangrijk. Het hooggerechtshof kent acht rechters met doorgaans altijd een evenwicht tussen conservatieve en progressieve rechters. Toen in 2016 de conservatieve rechter Antonin Scalia overleed, vreesden vele conservatie Amerikanen het ergste. De door Reagan benoemde rechter zou vervangen kunnen worden door een progressief aangeduid door Obama. Zover is het echter niet gekomen. Doordat de man zo dicht tegen het einde van Obama’s termijn overleed, werd beslist om het aan de nieuwe president over te laten.

Met het sterke engagement van de regering Trump ziet het er naar uit dat de Pro Life-beweging in Amerika een mooie toekomst voor zich heeft.

ADVERTENTIE