In Zweden zijn drie mannen gearresteerd nadat ze een vrouw in Uppsalla hebben verkracht en dit live hebben gefilmd voor een besloten Facebookgroep. Zo’n 60.000 leden van die Facebookgroep hadden de gelegenheid de verkrachting live te volgen. 

Een van de verkrachters zei na de daad aan het slachtoffer: “Je bent verkracht, drie tegen een, hahaha.” Volgens verschillende getuigen was de vrouw gedrogeerd. Verschillende mensen belden de politie tijdens de uitzending. Een van de melders dacht eerst dat het om een slechte grap ging, maar alarmeerde gelukkig toch de politie. Bij het daaropvolgende politieoptreden omstreeks 9u00 gisterenochtend werden de drie mannen gearresteerd in een appartement in Uppsala. Het politie-optreden was tevens live te zien op Facebook. Hierna werd het filmen stopgezet. Op beelden is te zien hoe een van de daders zwaait met een vuurwapen.

Tolerant Zweden

Foto: Facebook. De vermoedelijke verkrachters.
Foto: Facebook. De vermoedelijke verkrachters.

Bepaalde fora identificeerden de verdachten als mannen een migratieachtergrond uit het Nabije Oosten. Thomas Hultin, een lid van de desbetreffende Facebookgroep die ook de politie belde, bevestigt dat het om ‘nieuwe Zweden’ gaat. Mogelijk gaat het daarbij niet om daders van Arabische achtergrond, maar van Armeense. Hultin meent zich een vroegere ‘notification’ (een melding op Facebook) te herinneren uit de Facebook-groep die daarop wees. Volgens de beschrijving van de Facebookgroep gaat het om “de grootste groep zonder regels.

De verdachten zijn 24, 21 en 17 jaar oud. Dat wil zeggen dat de jongste dader kan rekenen op mildere straffen als het komt tot een veroordeling.

Zweden heeft de hoogste graad van verkrachtingen in heel Europa, en dit is de laatste 10 à 15 jaar toegenomen. Meer dan 80 procent van de volwassen vrouwen in Zweden heeft al te maken gehad met seksuele agressie volgens European Agency for Fundamental Rights. Dit is af te leiden uit de statistieken over 2012 – dus nog voor de vluchtelingencrisis. Het is verboden in Zweden om statistieken bij te houden inzake de etnische achtergrond van criminelen.

Vorige maand nog was er grote ophef in het Scandinavische land toen Afghaanse verkrachters het land niet werden uitgezet na hun veroordeling. Zweden staat bekend om haar tolerant migratiebeleid. Het Noordse land heeft in 2015 163.000 vluchtelingen opgevangen en per capita is Zweden de grootste ontvanger van vluchtelingen in Europa.

 

Update 23/11/’17 – 14:45: Op basis van boekhouding en transactie-informatie zou blijken dat de oudste dader (24) afkomstig is uit Iran (en niet uit Armenië zoals eerder vermeld). Hij zou eerder verwikkeld geweest zijn in een zaak van verkrachting. Op een beeldfragment is te horen hoe de oudste verdachte zweert dat hij “vanavond zal neuken“. Een paar seconden later is te zien hoe de politie binnentreedt.

Update 26/11/’17 – 15:38: Het Zweedse medium Fria Tider heeft achterhaald dat de twee jongste verdachten een Afghaanse migratieachtergrond zouden hebben (en dus niet zoals eerder vermeld van Armeense origine zijn). De rechtbank heeft verzocht om een tolk machtig in Perzische Dari-dialect. Dat wordt hoofdzakelijk gesproken in een deel van Afghanistan. De middelste verdachte (°1996) zou een strafblad hebben dat teruggaat tot 2014. Hij kwam in aanraking met het gerecht voor onder andere drugsdelicten, diefstal en illegale aankoop van alcoholische dranken. Volgens documenten van de rechtbank zou hij leven van een uitkering. Ook de jongste verdachte van 17 is bekend bij de politie omwille van drugsdelicten.

De oudste verdachte (24) zou inderdaad een Iraanse migratieachtergrond hebben, zoals eerder meegedeeld. Volgens de politie wordt het moeilijk de drie te veroordelen als ze de betreffende ‘Facebook live’-film niet in handen krijgen, die verwijderd is van het sociale medium. Het slachtoffer (°1986) herinnert zich niets. De Zweedse politie heeft aan Facebook gevraagd of ze de video kunnen verkrijgen, maar dat neemt tijd in beslag, want Facebook is een Amerikaans bedrijf. Wel heeft het bedrijf al gezegd te willen meewerken aan het onderzoek.